Nieuws

Webwinkelen in België wordt duurder

De Europese wetgeving voor webwinkels verandert op 1 januari. Daardoor zullen Belgen meer btw moeten gaan betalen op hun online aankopen.

Vanaf 1 januari zal alle e-commerce, inclusief het downloaden van “goederen” als muziek, films, of games, duurder worden in ons land, meldt Le Soir.

Volgens de nieuwe Europese regelgeving zal bij alle online aankopen namelijk btw moeten worden betaald in het land waar de klant zich bevindt. Op dit moment betaal je bij online winkelen nog btw in het land waar de provider zich bevindt, en dat is meestal Luxemburg – niet toevallig het EU-land met de laagste btw-tarieven.

Voor Belgen houdt deze regeling een stijging van 15 naar 21 procent btw in op elke online aankoop, maar ook andere EU-landen met hogere btw-tarieven zullen de prijsstijging voelen. De meeste websites hebben al aangekondigd dat ze deze meerprijs volledig zullen doorrekenen aan de klant.

De maatregel werd door Europa ingesteld om de oneerlijke concurrentie tussen verschillende lidstaten te beëindigen. De Belgische staatskas zal er eveneens wel bij varen; naar schatting zou deze maatregel, samen met de verhoogde btw op plastische chirurgie en het verminderen van de voordelen bij woningrenovatie, zo’n tien miljoen euro moeten opleveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business