Nieuws

Apple voor de rechter over kleinere opslagruimte op iPhone en iPad

Apple moet aan de rechter komen uitleggen waarom iOS 8 zoveel opslaggeheugen inneemt op zijn tablets en smartphones.

Twee inwoners van Miami dagen Apple voor de rechter. Ze claimen dat de 16 GB iPhone en iPad die ze kochten, veel minder bruikbare geheugenruimte hebben dan Apple laat uitschijnen en dat de hoeveelheid recent nog verder verminderde door te upgraden naar iOS 8.

Volgens de klacht neemt iOS 8 op sommige toestellen meer dan 23 procent van het beschikbare opslaggeheugen in. Een upgrade van iOS 7 naar iOS 8 vreet nog eens 1,3 gigabyte extra op.

[related_article id=”158256″]

Zakelijke tactiek
De twee klagers vinden dat Apple die cijfers niet duidelijk genoeg uitlegt en dat de gemiddelde consument hiermee wel degelijk rekening zou houden als hij een nieuwe telefoon of tablet wil aankopen. Door de kleinere geheugencapaciteit zou Apple consumenten met een 16 GB-toestel ook aanzetten om een duur iCloud-abonnement af te sluiten.

“Ironisch genoeg noemt Apple iOS 8 zijn ‘grootste release ooit’”, aldus de ontevreden klanten. “Uiteraard verwijzen ze niet naar de letterlijke grootte van het OS dat nergens in het omvangrijke marketingmateriaal dat de voordelen er van beschrijft, onthuld wordt.”

De klagers noemen dit een “scherpe zakelijke tactiek” van Apple: het aanbod om een iCloud-abonnement af te sluiten, komt er immers op “wanhopige momenten”, zoals wanneer iemand tevergeefs opnames of foto’s wil maken van “het optreden van zijn kind of kleinkind, een basketmatch of een trouwpartij. Elke gigabyte die Apple zijn klanten ontzegt, komt overeen met ongeveer 400 à 500 foto’s in hoge resolutie.”

Vijf miljoen dollar schadevergoeding
Orshan en Endara willen van hun klacht een zogenaamd class action-zaak maken, waardoor ook andere Apple-gebruikers zich er bij kunnen aansluiten en verwachten een schadevergoeding van ruim vijf miljoen dollar voor de hele groep.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business