Nieuws

Welkom in het tweede machinetijdperk

Van sommige technologie, zoals robots of de zelfrijdende auto, dachten we dat het nog jaren zou duren eer ze het niveau van prototype zouden overstijgen. Dat is nu al het geval, lezen we in het 'Tweede Machinetijdperk'.

Zoals het ook generaties kostte voor de stoommachine, zo duurde het ook even om onze digitale machines te verbeteren. Maar intussen zijn we op een keerpunt aanbeland, is de basisstelling in ‘Het tweede machinetijdperk’ van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee. “We staan nog maar aan het begin.”

Van sommige technologie, zoals robots of de zelfrijdende auto, dachten we dat het nog jaren zou duren eer ze het niveau van prototype zouden overstijgen. Dat is nu al het geval, stellen de auteurs.

Playstation

Drie redenen verklaren de schijnbaar plotse vooruitgang. Enerzijds is er de onvermijdelijke Wet van Moore, die bepaalt dat de rekencapaciteit van een chip inzake componenten om de anderhalf jaar verdubbelt. Een voorspelling die intussen al bijna een halve eeuw stand houdt. Computers worden alsmaar sneller en in verhouding goedkoper. Auto’s en vliegtuigen kunnen niet om het jaar hun snelheid verdubbelen.

Een voorbeeld illustreert de ongeziene vooruitgang. De ASCI Red was in 1996 de snelste supercomputer ter wereld. Hij kostte 40 miljoen euro en haalde 1,8 teraflops (1,8 biljoen berekeningen per seconde) en diende voor het simuleren van nucleaire tests.

Negen jaar later kwam een andere computer uit met gelijkaardige prestaties. Niet voor nucleaire tests, maar voor videospelletjes. Het was de Sony Playstation 3, die geen 40 miljoen maar 400 euro kostte. De toestellen die nadien uitkwamen, zoals de iPad2, hadden niet alleen meer rekenkracht, maar ook meer functionaliteit.

De tweede reden voor de vooruitgang is dat alles digitaal wordt, en dus ook zonder problemen kan worden gekopieerd en verdeeld. Dat gebeurt ook. Volgens netwerkleverancier Cisco is het wereldwijde internetverkeer in de voorbije vijf jaar met factor twaalf toegenomen.

Instagram

De derde reden van de vooruitgang is dat we verder bouwen op bestaande innovaties. De auteurs halen in "Het tweede machinetijdperk" het voorbeeld aan van Waze, de GPS-dienst recent overgenomen door Google, die een combinatie is van een telefoon, GPS en sociaal netwerk. De wet van Moore maakte al deze apparaten snel en betaalbaar. De digitalisering stelde alle data ter beschikking en de makers voegden diverse innovaties samen.

Vaak gaat het om kleine aanpassingen, die een groot effect kunnen bereiken. Toen Mike Krieger vier jaar geleden het succes van Facebook foto’s zag, maakte hij een eigen app om foto’s met digitale filters te bewerken. Een kleine, toegevoegde innovatie. Toch ging Instagram, de app en bedrijf van Krieger, uiteindelijk voor 1 miljard dollar naar Facebook.

Uitdagingen

Het Tweede Machinetijdperk is een fascinerend en interessant boek over de impact van technologie, ook in economisch oogpunt. Het is een optimistische long read over de digitale veranderingen die ons leven zullen verbeteren.

Al komen die veranderingen niet zonder slag of stoot. We zullen er, zo benadrukken de auteurs in het boek, wel ingrijpende veranderingen voor moeten doorvoeren: zorgen voor goed onderwijs, steun aan wetenschappers en starters, een verbeterde infrastructuur en verstandige fiscaliteit. Aanbevelingen die grotendeels ook voor ons land van tel zijn.

Het tweede machinetijdperk – hoe de digitale revolutie ons leven zal veranderen,  Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee, Lannoo, 271 pagina’s, ISBN: 9789077445358

Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over big data & datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business