Nieuws

Dell maakt kleinste 13 inchlaptop ter wereld

Dells nieuwste laptop barst bijna uit zijn voegen. Het 13 inchtoestel heeft nauwelijks een schermrand waardoor je volgens de fabrikant nergens kleiner zal vinden.

Het scherm van de Dell XPS 13 heeft nauwelijks een rand. De 5,2 mm bezel die het mooie 13 inchpaneel omringt valt nauwelijks als dusdanig te kwalificeren. Dat zorgt er voor dat het 13 inchtoestel ook effectief nauwelijks groter is dan 13 inch. Enkel onderaan schiet er nog wat ruimte over. Ondanks de kleine rand levert Dell wel degelijk een uitstekend scherm af, dat met zijn WQHD-resolutie iedereen tevreden zal stellen.

Lenovo"s nieuwe LaVie-computers zijn lichter maar dat maakt de XPS 13 niet zwaar. Met een gewicht van nog geen 1,2 kilogram, weegt de MacBook Air meer. Dik kan je de laptop eveneens niet noemen, op zijn meest gezwollen punt meet de Dell anderhalve centimeter. De XPS 13 is opgebouwd uit aluminium en koolstofvezel, wat voor een licht maar uiterst stevig product zorgt.

Dell claimt dat de batterij van de XPS het 13 tot 15 uur volhoudt: een claim die aan de ambitieuze kant is. De 15 uur geld volgens het bedrijf voor het instapmodel, dat geen aanraakscherm heeft en het bij een bescheiden resolutie van 1.920 x 1.080 houdt. Dat instapmodel is voorzien van een SSD met een minimale 128 GB aan opslagruimte. Niet veel, maar schappelijk gezien de prijs die vermoedelijk rond de 800 euro zal liggen. De WQHD-optie met een aanraakscherm en een grotere SSD zal die prijs uiteraard de hoogte in doen schieten.

Onder de motorkap heeft de Dell een Intel Core i-chip van de vijfde generatie, 14 nm broadwell dus, wat de slanke vormgeving en het geclaimde langere uithoudingsvermogen van de batterij mee verklaart. De XPS 13 is niet het enige dunne toestel dat de show steelt op CES. Dell kondigde tevens de beschikbaarheid van de in september aangekondigde superdunne Venue 8 7000 tablet aan. Dat 8 inchtoestel zal 400 dollar kosten. Daarvoor krijg je een lichtgewicht met een broadwellprocessor onder de motorkap en een WQHD-oledscherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business