Nieuws

Bitstamp weer open na hack van vijf miljoen

De Bitstamp-website is weer open voor verhandeling van bitcoins. Vorige week werden er 19.000 bitcoins met een totale waarde van ruim vijf miljoen dollar ontvreemd.

De Bitstamp-website is weer open voor verhandeling van bitcoins. Er is extra beveiliging aangebracht na de diefstal van 19.000 bitcoins.

Bitstamp stopte vorige week maandag tijdelijk zijn diensten na een inbraak. De daarbij gestolen digitale valuta vertegenwoordigen een marktwaarde van ruim vijf miljoen dollar.

[related_article id=”161920″]

Europese verhandelaar
Na de sluiting van de ooit dominante Japanse bitcoinbeurs Mt. Gox in 2013, werd het Europese Bitstamp een van de grootste alternatieven. Het is een zogenaamde digital currency exchanger, een bedrijf dat digitale valuta laat verhandelen voor goederen of andere valuta.

Het Britse exchange-bedrijf is momenteel goed voor zo’n zes procent van alle bitcointransacties. Maar veel van de klanten van Bitstamp zijn in paniek geraakt toen het op 5 januari plots de handel stopzette om de diefstal te onderzoeken.

Volgens Bitstamp is er vorige week maar “een fractie” van de totale bitcoinreserves geraakt. De overgrote meerderheid van de digitale munten is opgeslagen in koude portemonnees. Dat wil zeggen offline in plaats van online. De 19.000 gestolen coins zaten in een warme, operationele wallet die onmiddellijke verhandeling mogelijk maakt voor gebruikers. Het bedrijf benadrukt dat alle andere bitcoins veilig zijn.

Bitstamp weer online
Bitstamp is nu weer online, en volgens topman Nejc Kodric “beter dan ooit”, zo zegt hij in een verklaring op de site zelf. De website heeft een nieuwe back-end gekregen. Om deze systemen vanaf de grond weer op te bouwen vanuit een veilige back-up was het nodig om de website tijdelijk uit de lucht te halen. “Doordat we nu volledig nieuwe hardware hebben, kunnen we ook het bewijs veiligstellen voor een forensisch onderzoek naar de misdaad”, aldus Kodric.

Verder heeft Bitstamp de nieuwe multisignature-technologie BitGo gelanceerd. Daarnaast heeft het zijn boeltje nu ondergebracht bij Amazons clouddienst AWS.

Wie er achter de inbraak zit is niet bekend. Vorig jaar in februari moest Bitstamp ook al enkele dagen offline, na een DDoS-aanval. Volgens Bitcoin Magazine werd Kodric toen afgeperst. Enkele dagen later kregen sommige gebruikers met phishingaanvallen te maken.

Beveiligingbitcoinbitstampdigitale valutafinancieelhacknieuwsvaluta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN