Nieuws

Amazon maakt de stap naar het witte doek

De online winkelgigant wil eigen films gaan produceren voor in de bioscoop, om die vervolgens aan te bieden via zijn eigen videostreamingdienst.

Amazon heeft plannen aangekondigd om de concurrentie aan te gaan met grote filmbedrijven. Het is de bedoeling dat Amazon Studios – dat nu in de VS reeds enkele tv-series aanbiedt – originele films gaat produceren of aankopen voor het witte doek.

Amazon wil de eigen films in de (Amerikaanse) bioscopen lanceren voordat ze verschijnen op het eigen Prime Instant Video. De achterliggende gedachte is dat het bedrijf daarmee meer klanten naar de abonnementsdienst kan lokken. Als ze hierdoor hun abonnement opzeggen bij rivaal Netflix is dat mooi meegenomen.

[related_article id=”160734″]

“Waar het normaal gesproken 39 tot 52 weken duurt voordat bioscoopfilms hun debuut maken bij een abonnementsdienst, zit er tussen de Amazon Original Movies naar Instant Prime Video maar vier tot acht weken”, licht Amazon toe.

De online winkelgigant zegt dat de films zich richten op "unieke" verhalen, stemmen en personages van talentvolle contentmakers. Amazon Original Movies wordt geleid door Ted Hope, mede-oprichter van Good Machine. Deze productiemaatschappij zit onder meer achter films als Eat Drink Man Woman en Crouching Tiger, Hidden Dragon.

“Niet alleen willen we onze klanten van Prime Instant Video snel na de release toegang geven tot nieuwe, spannende, unieke en exclusieve films, maar we hopen dat filmmakers ook profiteren van deze manier van werken. Te vaak worstelen zij om frisse en gedurfde verhalen aan de man te brengen, terwijl die films toch zeker een publiek verdienen”, stelt Roy Price, vicepresident van Amazon Studios.

Evolutie

Amazon is door de jaren heen flink geëvolueerd. Het begon als een bedrijf voor zoekopdrachten naar producten en online winkelen. Daarnaast speelde het met de mogelijkheden van mobiele technologieën – het ontwikkelde de populaire Kindle-reeks en de verschrikkelijke Fire Phone. Ook is er al geëxperimenteerd met het leveren van goederen via drones en het zelf maken van tv-content. Amazon Prime Instant Video is een Amerikaanse abonnementsdienst voor mobiele apparaten, consoles en een aantal smart tv"s.

Naarmate diensten als Netflix meer populariteit winnen, ziet Amazon dat als uitdaging om zichzelf af te scheiden en eigen content te maken. Hoewel Amazon zeker niet het eerste bedrijf is dat zijn eigen producten gaat maken – Netflix doet dit ook – is de korte tijd voor verschijning wellicht een nieuwe manier om klanten te lokken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business