Nieuws

Hoe Netflix een einde wil maken aan regioblokkering

Netflix wil in alle landen waar de dienst actief is dezelfde films en series kunnen aanbieden, zonder dat gebruikers een VPN moeten inschakelen.

Nu Netflix in steeds meer landen actief wordt, probeert het zoveel mogelijk om internationale overeenkomsten af te sluiten met de leveranciers van series en films. Zo hoopt de online videodienst uiteindelijk zijn hele bibliotheek wereldwijd te kunnen aanbieden, zonder regioblokkering.

Netflix is ondertussen beschikbaar in 50 verschillende markten, waaronder België en Nederland, en hoopt dat aantal over de komende twee jaar uit te breiden naar een totaal van meer dan 200 landen wereldwijd. Het grote probleem bij die globale expansie is dat Netflix niet overal dezelfde series en films kan aanbieden, omdat het niet in elk land over dezelfde rechten beschikt. Zo zal de film “The Interview”, die de rechtstreekse aanleiding was voor de hack bij Sony Pictures, dit weekend op Netflix verschijnen, maar alleen in de Verenigde Staten en Canada.

[related_article id=”160734″]

Ook na de lancering van de streamingdienst in België en Nederland was het beperkte aanbod in vergelijking met de Amerikaanse bibliotheek een veelgehoorde kritiek. Heel wat gebruikers lossen dat op door een VPN-dienst in te schakelen om de regioblokkering te omzeilen. Zo krijgen ze toch toegang tot het Amerikaanse aanbod, dat makkelijk dubbel zo groot is. Zelfs in landen waar Netflix officieel nog niet beschikbaar is, worden VPN’s ingeschakeld om toch van de dienst gebruik te maken.

Netflix zit daardoor in een lastig parket. Aan de ene kant zijn er genoeg gebruikers die bereid zijn om te betalen voor de dienst – de teller staat momenteel op 57,4 miljoen abonnees – maar die willen wel graag toegang tot het volledige aanbod. Ze hebben er, naar hun gevoel, immers voor betaald. Aan de andere kant zijn de fillm- en tv-studio’s niet blij met het feit dat Netflix geld verdient met hun content in landen waar het daar de rechten niet voor heeft, omdat de regioblokkering door gebruikers wordt omzeild.

Hoewel Netflix het gebruik van een VPN voorlopig niet actief bestrijdt, is het volgens de gebruiksvoorwaarden wel verboden. Begin januari leek het er op dat Netflix onder druk van de filmmaatschappijen toch was gestart met het blokkeren van VPN-diensten, maar dat werd door het bedrijf zelf ontkend. VPN’s blijven voorlopig dus werken, maar Netflix hoopt ze op termijn overbodig te kunnen maken door wereldwijde deals af te sluiten met de contentleveranciers.

De internationale groei die Netflix recent heeft verwezenlijkt, plaatst het bedrijf in een veel sterkere positie om dat soort overeenkomsten af te sluiten dan pakweg een jaar geleden. Bovendien zorgt die groei ook voor meer kapitaal om in eigen producties te investeren. Er zit zo’n 320 uur aan “Netflix Originals”-materiaal in de pijplijn voor dit jaar, en dat zal onmiddellijk wereldwijd beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business