Nieuws

Facebook belooft minder hoax-verhalen in je nieuwsfeed

Als er hoax-verhalen in je newsfeed verschijnen zal je die binnenkort kunnen markeren, zodat Facebook andere gebruikers kan waarschuwen.

Facebook gaat zijn newsfeed aanpassen met een nieuwe feature dat het aantal hoaxes en andere onzinverhalen moet verminderen. Gebruikers zullen die kunnen markeren en zo andere mensen waarschuwen, zo schrijft het bedrijf in een blogbericht.

Facebook zal de berichten niet verwijderen of censureren, maar als ze veelvuldig gerapporteerd worden, zullen ze een “verminderde distributie” krijgen in de newsfeeds. Dat zal ook gebeuren als veel mensen ze verwijderen.

In een blogbericht zegt het bedrijf dat de nieuwe functie er komt op vraag van zijn gebruikers. Die zouden graag minder nonsens zien verschijnen tussen de reguliere berichten van hun vrienden. Bij die nonsens zitten bijvoorbeeld opzettelijk verkeerde nieuwsberichten (“Yeti gesignaleerd”), maar ook updates die naar oplichting ruiken (“Win 100 gratis iPads”). Veel mensen zouden dat soort berichten delen zonder te beseffen dat ze niet kloppen.

Wat legitieme satire betreft, maakt Facebook zich sterk dat dat soort berichten geen hinder zal ondervinden van de nieuwe maatregel. Volgens het bedrijf worden de berichten die duidelijk satirisch of humoristisch bedoeld zijn, erg zelden gerapporteerd door de gebruikers.

De overgrote meerderheid van de gebruikers zal van de nieuwe regeling dan ook niks meer merken, aldus het sociale netwerk. Alleen voor wie zich vaak met opzettelijk foute verhalen of oplichtingspogingen bezighoudt, wordt dit vervelend. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business