Nieuws

Eén op vijf auto’s verbonden met het internet tegen 2020

Over vijf jaar zal één op de vijf wagens een draadloze netwerkconnectie hebben. Tegen dan zijn er een kwart miljard "connected cars", schrijft Gartner.

Het aantal auto’s dat als “connected car” kan bestempeld worden, is sterk aan het stijgen, zo merkt Gartner op in zijn rapport "Predict 2015: The Internet of Things". Heel wat grote merken (BMW, Ford, Mercedes en uiteraard Tesla) bieden een of andere vorm van internetverbinding aan in hun laatste modellen.

De EU mikt op 2018 om alle auto’s in Europa uit te rusten met eCall, een geautomatiseerde oproepdienst die de hulpdiensten verwittigt in geval van een ongeval. Ook bestaande auto’s zouden tegen dan met zo’n apparaat moeten rondrijden.

Ook het modellenpallet dat van een netwerkconnectie is voorzien, zal sterk uitgebreid worden, denkt Gartner. Waar dit nu nog vooral voor duurdere luxemodellen is weggelegd, zal er in de toekomst ongetwijfeld een democratisering komen naar de lagere prijsregionen van de markt.

De vloedgolf van internetauto’s zal daarnaast een heleboel nieuwe diensten en zakenmodellen mogelijk maken. Door het gebruik van meer gesofisticeerde entertainmentapparatuur in de wagens zullen ook chipbakkers en bedrijven die grafische processoren ontwerpen van de boom profiteren, alsook schermenbouwers en softwareontwikkelaars. Wat nieuwe diensten betreft, ziet Gartner veel mogelijkheden in bijvoorbeeld het delen van wagens in de stad.

250 miljoen verbonden wagens mag dan indrukwekkend klinken, het is maar een fractie van alle apparaten die tegen 2020 online zullen zijn, aldus Gartner. Tegen dan hangen er zo’n 25 miljard apparaten aan het net. Dit jaar zouden dat er 4,9 miljard zijn.

Interesse in de auto van de toekomst? Dan raden we je het gloednieuwe automagazine van onze uitgeverij aan: Connected Car. Daarin vind je onder meer opiniestukken, dossiers, achtergrond en maar liefst 40 bladzijden gevuld met reviews van elektrische wagens en hybrides. Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business