Nieuws

Nieuwe ARM-chip belooft smartphones met consolekracht

ARM claimt dat de Cortex A-72 toekomstige smartphones razendsnelle werkpaarden zal maken terwijl de nieuwe Mali-gpu graphics van consoleniveau voorzien.

Chipdesigner ARM onthulde een assortiment aan nieuwe chips voor de SoC van de toekomst. De Cortex A57 en de T760 Mali-gpu zijn de huidige paradepaardjes van de ontwikkelaar maar mobiele toestellen worden steeds complexer, en dus is er extra paardenkracht nodig in 2016.

Cortex A72

De Cortex A72 cpu, gebaseerd op ARMv8-A, wordt de nieuwe krachtpatser van ARM’s processorline-up. Veel details maakte de fabrikant nog niet bekend over de nieuwe chip, maar de A72 moet bijna twee keer krachtiger zijn dan zijn voorganger en 3,5 keer krachtiger dan de Cortex A15 van vorig jaar. Die extra slagkracht zal bovendien niet voor energie- of warmteproblemen zorgen. ARM claimt dat het stroomverbruik hetzelfde blijft en dat is aannemelijk. De Cortex A72 is immers ontwikkeld voor TSMC’s 16 nanometer FinFET+-proces.

[related_article id=”161563″]

16 nanometer brengt significante sprongen in efficiëntie met zich mee tegenover de 20 nm van de A57 dit jaar of de 28 nm van de A15. ARM stelt dat de Cortex A72 de krachtigste mobiele processor tot op heden is. De verbeteringen klinken erg significant, zeker omdat we dit jaar nog moeten uitkijken naar smartphones met de Cortex A57 aan boord. Vlaggenschepen zoals de Galaxy S6 en de LG G4 zullen duidelijk maken wat die chip kan, waarna we die prestaties mogen verdubbelen voor een eventuele S7 of G5.

Nieuwe Mali

Ook de grafische kant van de SoC krijgt een upgrade. De Mali T880 gpu moet grafische pracht van console-niveau naar je smartphone of tablet brengen (al vermoeden we dat we ons hier de vorige generatie consoles voor ogen moeten houden). De T880 moet 1,8 keer beter presteren dan de T760 van vorig jaar. Ook hier is er volgens ARM geen sprake van een groter stroomverbruik. Of dat genoeg zal zijn om te concurreren met Qualcomms uitstekende Adreno-chips blijft afwachten.

Energiezuinige CCI

Tot slot kondigde ARM de nieuwe CoreLink CCI 500 (Cahce Coherent Interconnect) aan. Ce CCI-500 maakt ARM’s big.Little-configuraties mogelijk, waarbij krachtige kernen zoals de A72 gecombineerd worden met energiezuinigere exemplaren voor het lichte rekenwerk, zoals de A53. De CCI-500 is een flinke upgrade tegenover de huidige CCI-400 die al een tijdje mee draait. De chip babysit op de verschillende caches van een geheugen gedeeld door meerdere rekenkernen, zodat samenhang behouden blijft. Concreet is de nieuwe versie vooral een stuk zuiniger dan de oude maar zorgt het efficiëntere design ook voor een boost in geheugenprestaties.

Afwachten

Op prestatiecijfers na is ARM erg karig met informatie over de nieuwe chips. Hoe de A72, T880 en CCI-500 in de praktijk zullen presteren weten we pas in 2016. Onder andere HiSilicon, Rockchip en MediaTek namen de designs al in licentie. Terwijl kan je er van uitgaan dat ook Qualcomm niet op z’n lauweren blijft zitten en aan een waardige Snapdragon werkt, al dan niet met ARM-cores. In tussentijd kijken we uit naar smartphones met de Cortex A57 en de Mali T760, die op zich al een flinke performanceboost zullen geven tegenover de me ARM-uitgeruste toestellen van 2014.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business