Nieuws

Nieuw Corning Gorilla Glass even krasbestendig als saffier

Glasfabrikant Corning heeft Project Phire voorgesteld, een nieuw Gorilla Glass-achtig materiaal dat extreem hard en zeer moeilijk te krassen is.

Corning, de fabrikant die aan heel wat smartphonefabrikanten glas levert voor hun smartphones, is een nieuw materiaal aan het ontwikkelen dat de sterkte van Gorilla Glass combineert met een krasbestendigheid die in de buurt van saffier komt.

Het nieuwe materiaal, voorlopig Project Phire gedoopt, werd voorgesteld op een aandeelhoudersmeeting van Corning. Het moet later dit jaar beschikbaar komen, maar verdere details zijn daar nog niet over bekend.

[related_article id=”158256″]

Volgens Corning-topman James Clappin is saffier een zeer goed product als het over krasbestendigheid gaat, maar niet als het op valbestendigheid aankomt. Project Phire moet dus de beste eigenschappen van saffier met een grote sterkte gaan combineren.

Groei

Corning maakt het meeste winst met glas voor tv-toestellen en de glasvezelindustrie, maar Gorilla Glass is voor het bedrijf wel een aardige groeipool. Het materiaal is de dominante speler in gehard glas en wordt onder meer op de iPhone 6 en 6 Plus gebruikt, als ook op de Samsung Galaxy Note 4 en Note Edge. In totaal zijn er wereldwijd al drie miljard mobieltjes met Gorilla Glass verkocht.

Vorig jaar doken er echter berichten op dat Apple geen Gorila Glass meer zou gebruiken, maar van plan was om om te schakelen naar synthetisch saffier, een zeer hard materiaal dat moeilijk te krassen is. De leverancier daarvan (GT Advanced Technologies) vroeg eind vorig jaar echter plots het faillissement aan en verbrak de banden met Apple.

Hoewel een deuk in de reputatie van Gorilla Glass zo werd vermeden, bracht het incident wel een andere zwakheid aan het licht: Gorilla Glass breekt dan wel niet, het krast heel gemakkelijk. Vandaar dat Project Phire werd opgestart.

Slimme horloges

Het nieuwe glas zou Corning ook een groter stuk van de smartwatchmarkt in handen kunnen geven. Daar is het bedrijf al leverancier van onder meer Samsung en Motorola. Saffier wordt al lang gebruikt voor dure horloges, precies vanwege zijn krasbestendigheid en zijn luxueus uitzicht. Ook Apple wil voor bepaalde versies van zijn smartwatch saffier gaan inzetten.

Corning zelf heeft al vaker aangegeven dat saffier een slechte vervanger is voor zijn glas in mobiele toestellen omdat het gemakkelijk breekt. Momenteel wordt het maar door een handvol nichespelers gebruikt, zoals in de Kyocera Brigadier (een gsm voor onder extreme omstandigheden) en de Vertu Signature Touch, die een basisprijs van ruim 10.000 dollar heeft.

Ook sommige analisten zien in saffier een beter product, vergeleken met Gorilla Glass en denken dat meer en meer smartphonefabrikanten zullen overschakelen, ondanks de implosie van GT Advanced Technologies.

Op de aandeelhoudersmeeting besprak Corning overigens ook het nieuwe Iris-glas, dat voor het eerste op de Consumer Electronics Show werd getoond. Dat glas moet het tv-fabrikanten mogelijk maken om televisietoestellen te maken die zo dun zijn als een smartphone en met zeer dunne randen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business