Nieuws

Zo installeer je Windows 10 voor smartphones

Heb je een toestel met Windows Phone 8.1? Dan is de kans groot dat je nu gratis kan proeven van Windows 10 voor smartphones. We zetten je op weg.

Microsoft heeft een verrassing van formaat gebracht door Windows 10 voor smartphones beschikbaar te stellen voor testers. Moet je daar veel voor doen? Helemaal niet! Iedereen die een Windows Phone 8.1-toestel heeft, komt in aanmerking. Voorlopig worden nog maar een beperkt aantal smartphones ondersteund, maar daar komt in de toekomst nog verandering in.

Welke Europese toestellen worden ondersteund?

  • Lumia 630
  • Lumia 635
  • Lumia 730
  • Lumia 830

Belangrijk om te weten voor je start met de installatie: je kan altijd terugkeren naar je oude Windows Phone 8.1 besturingssysteem, mocht je Windows 10 voor smartphones maar niets vinden. Het is wel zo dat Microsoft je vooraf waarschuwt dat je deze test niet mag gebruiken indien je het toestel als vaste smartphone gebruikt. Omdat de testversie mogelijk nog niet helemaal stabiel draait, het blijft tenslotte een bèta. Zin in een experiment? Aan de slag!

[related_article id=”161452″]

Surf allereerst naar insider.windows.com en schrijf je daar in om testproducten van Microsoft te testen. Heb je dat al eens gedaan voor Windows 10? Dan kan je automatisch ook aan de slag met Windows 10 voor smartphones. Scroll naar beneden en klik op de ‘Get started – phone’ knop.

De volgende webpagina toont je alle voorwaarden waarmee je rekening moet houden voordat je de installatie start. Er staat weinig bijzonder in, behalve dat Microsoft erop hamert dat dit een testversie is die je best niet op je primaire smartphone installeert. Klik op ‘Download de Preview’.

Je wordt daarna naar de Windows Phone Store gebracht om de Windows Insider app te installeren. Helaas kunnen we in België en Nederland nog geen apps rechtstreeks van de website downloaden, dus moet je in de Store van je toestel op zoek naar de Windows Insider app.

Klik in de app op ‘Get preview builds’. Indien er nog een update bezig is, zal je even moeten wachten tot die achter de rug is. Je kan in twee bèta testsessies inschrijven: "Insider Slow" en "Insider Fast". Het eerste betekent dat je prerelease builds wil ontvangen, maar nadat ze grondig zijn getest door een eerste reeks testers op fouten. Wil je het allernieuwste (en minst stabiele), dan kies je "Insider Fast".

Na deze optie bevestig je nog een paar keer, waarna je Windows Phone-toestel opnieuw opstart. Ogenschijnlijk lijkt er niets gebeurd, maar in de achtergrond downloadt je toestel nu de Windows 10 update. Wacht even tot je de melding krijgt om te installeren. Wil je kijken hoever de download staat? Ga dan naar ‘Telefoonupdates’ in het instellingenmenu. Zorg dat je batterij meer dan 25% is opgeladen voordat je overgaat tot installatie, anders start de updateprocedure niet.

Na de installatie (duurt ongeveer 30 minuten) kan je genieten van Windows 10 voor smartphones in al zijn glorie. Belangrijk om te weten: dit is een testversie waar lang nog niet alle functies in zitten. Microsoft geeft ook nog een lijst met functies die ontbreken in de previewversie:

  • Messaging mist momenteel een aantal functies die je kunt gebruiken in Windows Phone 8.1, waaronder ondersteuning voor dual-SIM, zoeken, berichtconcepten, het delen van spraaknotities en beltonen, ondersteuning van bidirectionele talen, internationaal nummer kiezen via telefonist(e), spamfilter, weergeven van alle groepsontvangers, herinneringen en stiltetijd dankzij Cortana, meerdere bijlagen en GSM-ondersteuning. Als je deze functies regelmatig gebruikt, moet je geduld hebben met installeren van de Preview tot de functies in een toekomstige build worden uitgebracht.
     
  • Cortana is alleen beschikbaar in het Engels (Verenigde Staten) voor telefoons. In andere landen krijg je de standaardzoekervaring.
     
  • De functie Kamers is niet beschikbaar in de Preview. Maar via internet of andere apps op je telefoon kun je nog wel bij je fotoalbums, agenda"s en notities. Je kunt je chatgeschiedenis niet zien en je kunt ook geen nieuwe chats verzenden of ontvangen. Als je belangrijke gegevens in je Kamers hebt, sla je een kopie ervan op op een ander apparaat voordat je je telefoon bijwerkt voor Technical Preview.
     
  • Sommige tekst in de Preview is nog niet vertaald in alle beschikbare talen en is alleen in het Engels. Deze tekst wordt vertaald in alle beschikbare talen zodra het uiteindelijke product beschikbaar is.
     
  • De Phone-app biedt geen ondersteuning voor Dual-sim of spamfilters in de Preview.

Heb je interesse in Windows 10 voor smartphones maar weet je niet of het de moeite waard is voor jou? Lees dan onze eerste indruk rond Windows 10 voor smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business