Nieuws

Alessandro Volta gevierd met Google Doodle

Google viert vandaag de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta, die bekend werd door zijn ontdekking van de voltaïsche cel.

Vandaag, 270 jaar geleden, werd Alessandro Volta geboren, een Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de voltaïsche cel.

Alessandro Volta werd geboren op 18 februari 1745 in Como in het toenmalige Oostenrijks-Lombardije, wat later een onderdeel van Italië zou worden. Als lid van een adellijke katholieke familie, leek Volta’s toekomst reeds voor hem uitgestippeld. Maar tijdens zijn jeugd raakte hij geïnteresseerd in elektriciteit, en besloot hij zich uiteindelijk op de scheikunde te richten.

[related_article id=”160734″]

Volta dacht dat elektriciteit anorganisch was en dat twee verschillende metalen voor stroom zorgen. Om dat te bewijzen bouwde hij in 1800 een apparaat, samengesteld uit een aantal kommen gevuld met een zoutoplossing, die waren doorverbonden met koperen en zinken draden. Zo toonde hij aan dat door een gesloten kring een stroom loopt. De elektrische batterij, of voltaïsche cel, was geboren.

Volta’s ontdekking wordt gedemonstreerd in de Google Doodle die vandaag, ter ere van zijn verjaardag, op de zoekpagina preikt. In de animatie wordt gedemonstreerd hoe het apparaat, de ‘Zuil van Volta’, wordt opgebouwd en een gesloten stroomkring creërt die de letters GOOGLE doet oplichten.

Volta’s bijdrage aan het onderzoek rond elektriciteit was zo belangrijk dat de eenheid van elektrische spanning, de volt, in 1881 naar hem werd vernoemd.

alessandro voltaelektriciteitelektrische batterijgoogle doodlenieuwsontspanningvoltvoltaische cel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals