Nieuws

Telenet krijgt groen licht voor overname Vier en Vijf

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor Telenet om een controlebelang te verwerven in de zenders Vier en Vijf.

Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet, heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om een controlebelang te verwerven in De Vijver media, de eigenaar van productiehuis Woestijnvis en de televisiezenders Vier en Vijf.

Afgelopen zomer raakte bekend dat Telenet 32 miljoen euro zou investeren in De Vijver Media, en daardoor een belang van 50 procent in het bedrijf zou krijgen. De andere aandeelhouders, Waterman & Waterman (de holding van Wouter Vandenhaute en Erik Watté) en Corelio, zouden dan elk nog 25 procent van de aandelen in bezit hebben.

[related_article id=”158455″]

De Europese Commissie was hierover echter bezorgd, omdat het ertoe zou kunnen leiden dat De Vijver in de toekomst weigert om zijn zenders te laten verdelen door de concurrenten van Telenet. Belgacom, TV Vlaanderen en Mobistar zouden daardoor ernstig nadeel kunnen ondervinden. Bovendien zou Telenet hierdoor ook kunnen besluiten om zelf niet langer de zenders van de VRT en Medialaan te verdelen, of deze te benadelen.

Na een diepgaand onderzoek heeft de Commissie besloten dat Liberty Global voldoende garanties biedt voor de concurrerende distributeurs en mediahuizen, zodat de overname van De Vijver Media de keuzevrijheid van de kijker niet in het gedrang zal brengen.

“Het is belangrijk dat consumenten op een eerlijke manier kunnen kiezen tussen tv-distributeurs”, zegt EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager. “De verplichtingen verzekeren dat Telenets concurrenten Vier en Vijf zullen kunnen blijven verdelen aan hun klanten.”

Nu Europa het licht op groen heeft gezet, kan de overname worden afgerond. In een opmerkelijke video, waarin De Slimste Mens wordt geparodieerd, bevestigen Telenet CEO John Porter en De Vijver-topman Wouter Vandenhaute het nieuws.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business