Nieuws

FBI belooft drie miljoen dollar voor Russische hacker

Wie informatie heeft die leidt tot de arrestatie van de Russische hacker Evgeniy Bogachev, kan daarvoor drie miljoen dollar krijgen van de FBI.

De FBI heeft een beloning van drie miljoen dollar uitgeloofd voor wie met informatie over de brug komt over Evgeniy Mikhailovich Bogachev. De man wordt verdacht het brein te zijn achter het Gameover Zeus-botnet, waarmee cybercriminelen meer dan honderd miljoen dollar konden stelen.

De beloning is de hoogste ooit die het agentschap over heeft voor een verdachte in een zaak van cybercriminaliteit. De 31-jarige Bogachev wordt onder meer beschuldigd van samenzwering, computerhacking, fraude en witwassen van geld. De FBI vermoedt dat de man nog altijd in Rusland woont.

[related_article id=”161920″]

De recordbeloning komt er op een moment dat de Amerikaanse overheid cybercriminelen harder wil aanpakken. De NSA schat dat er door cybercriminaliteit elk jaar tussen de 100 en 400 miljard aan intellectuele eigendom verloren gaat.

Gameover Zeus dook voor het eerst op in 2011 en is een afgeleide van de oorspronkelijk Zeus-trojan uit 2007. Die infecteerde meer dan 13 miljoen computers wereldwijd en leidde tot honderden miljoenen dollars verlies.

Gameover Zeus zou tussen de 500.000 en een miljoen pc’s besmet hebben. De software was vooral gericht op het stelen van inloggegevens voor banken. Dat gebeurde door de malware te verspreiden via nagemaakte websites en phisingaanvallen. Via een zogenaamde keylogger werden dan alle toetsaanslagen van de slachtoffers geregistreerd en doorgestuurd naar de hackers.

Het botnet ging mee de dieperik in toen de autoriteiten een andere malware opruimden, het beruchte Cryptolocker. Die versleutelde de bestanden van gebruikers en ontgrendelde ze pas weer nadat er een paar honderd dollar betaald werd. Op twee maanden tijd zouden de makers van de malware zo ruim 27 miljoen dollar verdiend hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business