Nieuws

HTC lanceert One M9: eerste indruk

HTC heeft de sluier gelicht van zijn nieuwe vlaggenschip, de One M9. Geen revolutie ten opzichte van de M8, maar wel enkele aangename verbeteringen.

Tijdens een persconferentie aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona heeft HTC zijn nieuwe vlaggenschip gepresenteerd; de One M9. Wij konden al kort met het toestel aan de slag gaan.

De One M9 lijkt op het liefdeskind van de One M7 en One M8, en combineert het silhouet van de M7 met de ergonomie van de M8. Net als zijn voorgangers is het nieuwe vlaggenschip volledig opgetrokken uit een unibody geborsteld aluminium. De achterkant is behandeld met een krasbestendige coating en de cameralens wordt beschermd door saffierglas, zodat het toestel beter bestand is tegen slijtage door dagelijks gebruik.

[related_article id=”161563″]

Het meest opmerkelijke aan het uiterlijk van de One M9 is de zijkant. Net als bij de Desire Eye heeft die een ander kleuraccent gekregen dan de rest van het toestel. Een technisch huzarenstukje aldus HTC, maar het zijn dit soort details die de telefoon een meer premium uitstraling geven. HTC vergelijkt de One M9 zelf met een stuk juweel dat je altijd bij je draagt.

De smartphone is beschikbaar in drie combinaties: zilver met een gouden rand, gunmetal met een gepolijste rand, en goud met een gepolijste rand.

Specificaties

Terwijl LG, Samsung en Motorola vorig jaar al de eerste smartphones met WQHD-schermen op de markt brachten, houdt HTC voorlopig nog vast aan Full HD. Geen verkeerde keuze, want voor een 5 inchscherm is een resolutie van 1920×1080 pixels echt wel voldoende. Meer pixels vragen alleen maar meer rekenkracht en energie, maar bieden geen wereldschokkend verschil in beeldkwaliteit.

Verder is de HTC One M9 van alle toeters en bellen voorzien: een Snapdragon 810 met acht kernen, waarvan vier geklokt op 2 GHz en vier met en een kloksnelheid van 1,5 GHz, vormt de motor van deze smartphone, bijgestaan door 3 GB RAM. Die specificaties liggen in dezelfde lijn als wat we van andere vlaggenschepen dit jaar verwachten, en beloven meer dan voldoende paardenkracht voor zelfs de zwaarste gebruikers.

De One M9 heeft standaard 32 GB opslag aan boord en dat is nog uitbreidbaar met een microSD-kaartje. Dankzij een overeenkomst tussen HTC en Google krijg je daar gedurende twee jaar 100 GB cloudopslag in Google Drive bovenop.

De ondersteuning van NFC is stilaan vaste kost in nieuwe smartphones, maar de One M9 heeft ook een infraroodsensor aan boord, iets wat tot onze verbazing nog veel minder ingeburgerd is. Een vingerafdruksensor ontbreekt. Bij de vraag naar een reden kregen we te horen dat HTC hier pas aan meedoet wanneer de technologie beter op punt staat en de vingerafdruk voor meer kan worden ingezet dan alleen het ontgrendelen van je telefoon.

HTC heeft Dolby 5.1 Surround Audio toegevoegd aan de Boomsound-luidsprekers boven en onder het scherm. De luidsprekers van de One-reeks waren al bij de beste op de markt, en met de M9 probeert HTC die positie verder te versterken.

Sense 7

De HTC One M9 draait op Android Lollipop, maar visueel zal je daar weinig van merken. HTC legt zijn eigen grafische schil Sense over Android en die is ondertussen al toe aan versie 7. Sense 7 draait rond twee kernwoorden: personalisatie en context.

Personalisatie komt vooral tot uiting door de toevoeging van verschillende thema’s die je op de smartphone kan toepassen. Het is een idee dat we al langer bij Huawei terugvinden: met een druk op de knop verander je achtergrond, icoontjes, kleuren, lettertypes en meer. Je kan verschillende thema’s downloaden of er zelf eentje maken op basis van een zelfgekozen foto. De telefoon analyseert dan de kleuren van de foto om een aangepast thema voor te stellen dat je zelf nog verder kan tweaken.

Sense 7 is zich ook bewust van zijn omgeving, en dat brengt ons bij het tweede punt: context. Dat vertaalt zich in het presenteren van andere applicaties op het homescreen, afhankelijk of je thuis bent, op het werk, of buitenshuis. Ook dit hebben we al eerder gezien, bijvoorbeeld bij de app Aviate van Yahoo, maar HTC heeft het wel erg goed uitgewerkt. De telefoon leert welke apps je waar gebruikt, maar je kan zelf ook favorieten vastpinnen. In ‘publieksfavoriet’ Blinkfeed worden tijdens lunchtijd bijvoorbeeld ook reviews aangeboden voor eetgelegenheden in de buurt.

Camera

HTC introduceerde twee jaar geleden het concept van de ultrapixel. De camera van de One M7 pakte niet uit met een groot aantal megapixels, maar wel met amper 4 ultrapixels die volgens HTC een veel betere fotokwaliteit moesten afleveren. Ook in de One M8 werd dezelfde ultrapixelcamera voorzien, maar in de nieuwe M9 kiest HTC toch gewoon voor een 20 megapixelcamera. Die levert bij een korte test zeer deftige resultaten af, maar een uitgebreidere test is nodig om hier een goed oordeel over te kunnen vellen.

Toch heeft HTC de ultrapixels niet helemaal achter zich gelaten. Ze zijn gewoon verhuisd naar de frontcamera om betere selfieresultaten af te leveren. Of je het nu wilt of niet, de selfie is hier om te blijven, en telefoonbouwers zetten er volop op in.

Een interessantere toevoeging is het dynamic exposure algorithm in beide camera’s, dat ervoor zorgt dat de lens niet één punt kiest voor de belichting, maar meerdere punten om een betere belichting te realiseren waarbij details zowel in de donkere als de lichtere delen van een foto zichtbaar blijven.

Beschikbaarheid

De HTC One M9 moet vanaf 14 april bij ons in de winkels liggen. Een prijs hebben we nog niet, maar dit artikel wordt geüpdatet van zodra we daar meer informatie over hebben. Wij gaan binnenkort aan de slag met het toestel voor een uitgebreide review.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business