Nieuws

Sony schenkt waterdichte cameratelefoon aan het middensegment

Voor een waterdichte telefoon met een goede batterij en camera hoef je geen vlaggenschipprijzen meer neer te tellen dankzij de M4 Aqua. Sony pakt tevens uit met een nieuwe tablet.

Fans Van Sony’s vlaggenschiptelefoons moeten nog even op hun honger blijven zitten. Wat telefonie betreft zet Sony tijdens het Mobile World Congres in op de middenklasse. De Xperia M2 (Aqua) krijgt een opvolger in de vorm van de M4 Aqua. Dat toestel heeft alle troeven aan boord waarmee Sony zich onderscheid van de concurrentie: een flinke batterij, een goede camera en een waterdicht chassis. De M2 krijgt een IP 65-rating mee, je kan er dus mee onderwater tot op anderhalve meter en dat gedurende een half uur.

Onderwatercamera

Onder die waterspiegel kan je foto’s nemen met de 13 MP hoofcamera: een flinke vooruitgang tegenover de 8 MP van de M2. Vooraan krijg je 5 MP voor onderwaterselfies. De M4 springt in de kijker omdat Sony de onderwatercamera/smartphone-hybrid met de sterke camera naar het grote publiek brengt met een aantrekkelijk prijskaartje: 299 euro.

De 2400 mAh-batterij moet op papier ruim volstaan de telefoon een autonomie te geven die bij de betere in de klasse behoort. Sony maakt er een punt van in te zetten op de batterij, en dankzij de uitstekende prestaties van vorige toestellen die we al onder handen namen geloven we het merk graag wanneer het beweert dat de M4 twee dagen mee gaat met de stamina-modus actief. Die modus beperkt het dataverbruik wanneer de smartphone in stand-by staat maar heeft verder weinig nadelen.

[related_article id=”161563″]

Octocore

De M4 heeft een 5 inch-scherm met een HD-resolutie, redelijk standaard in deze prijsklasse. Onder de motorkap vinden we een MSM-octocore processor. Octocore is in dergelijke gevallen altijd een beetje misleidend: in de praktijk gaat het om een ARM big.Little-configuratie met vier snellere en vier zuinigere kernen, om zo batterij te besparen.

Langs buiten ziet de M4 er helemaal Sony uit. We namen het toestel al in de hand en het zag er bijzonder kwalitatief uit. Het design doet ongelooflijk sterk denken aan dat van de Z2. Een leek zal het moeilijk hebben om de twee toestellen op zicht uit elkaar te houden.

Onderscheid

Totdat we ook echt aan de slag kunnen gaat met de M4 Aqua is ons oordeel onder voorbehoud, maar Sony lijkt met de M4 een erg interessante middenklasser uit te brengen. Vandaag is het niet altijd even eenvoudig om te kiezen: gelijkaardige toestellen draaien immers dezelfde versie van Android en dat maakt het soms moeilijk om één merk boven het andere te kiezen. Sony zet verstandig genoeg in op z’n sterktes en maakt z’n toestel uniek door het op de markt te zetten als een halve onderwatercamera. De upgrade van de beeldsensor tegenover de M2 is daar zeker een interessante troef. Wij zijn alvast benieuwd.

Audiotablet

Naast de M4 introduceert Sony ook de Z4 tablet. Die doet ons erg sterk denken aan zijn voorganger. Sony wil zijn tablet boven die van de concurrentie doen uitsteken door ook hier weer in te zetten op zijn sterktes. In dit geval kiest Sony voor hogeresolutie-audio. Samen met de digitale noisecancelling moet de Z4 de tablet naar keuze voor de audiofiel worden. Omdat het oog ook wat wil krijgt de tablet een scherm met 2K-resolutie. Op dat scherm zou je tot 17 uur onafgebroken video kunnen afspelen, al vermoeden we dat de helderheid dan niet te hoog zal moeten staan. Tot slot is ook deze tablet IP65-gecertificeert. Leuke extra: Sony dankt eindelijk de klepjes voor de contacten af, iets wat HTC al vroeger deed.

De Z4 tablet ligt deze zomer in de rekken maar Sony deelde nog geen adviesprijs mee. Bij ons zal de tablet verkocht worden samen met een bijhorend toetsenbord, wat het ding moet omtoveren tot een Androidlaptop. Wat de meerwaarde daar is moeten we afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business