Nieuws

Fujitsu beveiligt je telefoon met een irisscanner

Fujitsu heeft een technologie ontwikkeld waarmee je een telefoon veilig kan ontgrendelen door naar het scherm te kijken. De irisscan is bliksemsnel en zou zelfs veiliger zijn dan de klassieke vingerafdruk.

Fujitsu demonstreert op met Mobile World Congres en wel erg futuristische methode om je telefoon veilig te ontgrendelen. Het merk wil van de vingerafdruksensor een reliek uit het verleden maken met dank aan splinternieuwe irisscan-technologie. Denk je daarbij aan spionagefilms waarbij een kluis moet geopend worden door de baas die met z’n oog tot centimeters voor een scanmachine moet hangen, dan ben je niet helemaal verkeerd. Fujitsu’s irisscan stamt af van dezelfde technologie, maar de Japanners ontwikkelden een methode die de scanner een stuk gebruiksvriendelijker en kleiner maakt.

Prototype

Het prototype waarmee we aan de slag gaan op MWC is nog steeds te groot om te integreren met een normale smartphone, maar gigantisch is het testtoestel nu ook weer niet. Dat Fujitsu de technologie in de nabije toekomst klaar zal hebben voor integratie in commerciële tablets en smartphones lijkt ons niet onrealistisch.

[related_article id=”161563″]

Het systeem werkt met behulp van een infraroodcamera en een krachtige infrarood-led. Die verlicht je ogen waarna de camera je iris registreert. Een iris is, net als een vingerafdruk, uniek. Bovendien verandert de vorm van je iris nauwelijks doorheen je leven. Het registratieproces van onze ogen duurde geen halve minuut, en in die periode moesten we gewoon naar het scherm staren. De afstand was daarbij van geen belang, je moet je smartphone dus niet vlak voor je ogen houden.

Snel en veilig

Zodra de registratie was afgerond konden we het loginsysteem gebruiken, onder meer voor het ontgrendelen van het toestel. Hierbij viel het op hoe bliksemsnel de technologie is, je hoeft geen fractie van een seconde naar het scherm te kijken en de smartphone is al ontgrendeld. Zelfs een goede vingerafdruklezer zoals die van Apple lijkt verouderd in contrast.

De technologie is nog volop in ontwikkeling, dus verwacht geen irisscanner in je volgende vlaggenschip. Het prototype diende vooral om de voordelen van de technologie naar buiten te brengen. Een irisscan ter beveiliging van mobiele data is de toekomst als je het ons vraagt. We zagen zelden een technologie die zo veilig was en toch zo weinig tijd en moeite eiste van de gebruiker. Al wat je moet doen is naar je scherm kijken, en dat doe je toch. Het is zelfs niet nodig om recht in de infraroodcamera te staren.

Fujitsu ziet de irisscanner trouwens niet als een exclusief mobiele technologie. Omdat de kleine scanner zo’n vooruitgang is op oudere exemplaren, waarbij je het oog praktisch voor de lens moest houden, denkt het bedrijf dat er heel wat toepassingen in de beveiligingssector mogelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business