Nieuws

Eerste Steam Machine van Valve komt in november

De langverwachte Steam Machine komt in november op de markt, vergezeld van een Steam Controller en de Steam Link om games en content over je thuisnetwerk te streamen.

De eerste Steam Machine van Valve, de pc “vermomd” als spelconsole, zal in november op de markt komen, zo heeft het bedrijf aangekondigd op de Game Developers Conference in San Francisco. Dan zullen ook de Steam Controller verschijnen en de Steam Link, waarmee content en games kunnen gedeeld worden tussen computers en Steam Machines op hetzelfde netwerk.

Met een Steam Machine, die het Steam OS draait, en de Steam Link kunnen pc’s, Macs en Linux-machines omgetoverd worden in rasechte spelcomputers en zo een alternatief vormen voor een PS4 of Xbox One.

[related_article id=”160734″]

De plannen voor de Steam Machine gaan al een hele tijd mee, maar Valve, tevens eigenaar van de populaire online gaming winkel Steam, liet er de laatste tijd maar weinig meer over los. Steam OS, dat op Linux is gebaseerd, werd al in september 2013 voorgesteld, met als doel om pc-spelletjes breder te verspreiden en toegankelijker te maken en te bevrijden van het toetsenbord en muis. Valve ontwikkelde daarnaast ook een eigen controller.

Er werden destijds heel wat partners aangetrokken om de hardware te gaan bouwen (vooral pc-fabrikanten als Alienware), maar nadat er 300 prototypes van de Steam Machine naar beta-testers werden gestuurd, werd het stil rond het project. Valve besloot om meer tijd te spenderen aan het verfijnen van de software en de controller. De pc-partners die werden opgetrommeld begonnen de machines dan maar te verkopen met Windows aan boord.

Steam Link

In mei vorig jaar liet het bedrijf dan weten dat de marktintroductie met zeker een jaar zou uitgesteld worden en ook een tweede Steam-ontwikkelaarsconferentie kwam er niet, evenmin als een stand op de CES van dit jaar.

De Steam Link en de Steam Controller zullen elk ongeveer 50 dollar gaan kosten. De Link zal content in 1080p-resolutie kunnen streamen aan 60 frames per seconde.

Virtual reality

Onlangs werd trouwens ook bekend dat Valve aan een nieuw project werkt, een VR-systeem dat SteamVR werd gedoopt. Het bedrijf uit Seattle zegt dat het actief op zoek is naar ontwikkelaars om voor de VR-bril spelletjes en content te ontwikkelen. Een van de eerste fabrikanten die de SteamVR gaat bouwen is het Taiwanese HTC, dat vooral gekend is van zijn smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business