Nieuws

Wikipedia sleept NSA voor de rechter

De organisatie achter Wikipedia wil dat er een einde komt aan de surveillance door de NSA, en sleept de inlichtingendienst voor de rechter.

De Wikimedia Foundation, de nonprofit-organisatie verantwoordelijk voor Wikipedia, gaat de National Security Agency (NSA) aanklagen. “Ons doel is een einde te maken aan het surveillanceprogramma om onze rechten en die van gebruikers over de hele wereld te beschermen” aldus de Foundation in een blogpost.

De aanklagers willen een einde maken aan het direct aftappen van enorme hoeveelheden data in de internationale internetinfrastructuur, zoals via glasvezelkabels die op de zeebodem liggen. Deze methode is goedgekeurd door de Amerikaanse regering in 2008, onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FAA). Het doel hiervan was om verdachte personen buiten de VS in de gaten te houden. Maar volgens Wikimedia wordt ook data van veel staatsburgers uit de VS, zowel als data van onschuldige internetgebruikers verzameld.

[related_article id=”158578″]

Wikimedia claimt dat de NSA daarmee de Amerikaanse grondwet schendt. “Door de ruggengraat van het internet af te tappen, zet de NSA druk op de ruggengraat van de democratie” zegt Wikimedia-directeur Lila Tretikov.

Het gaat alleen moeilijk worden om onomstotelijk te bewijzen dat deze data ook daadwerkelijk wordt verzameld. Om de zaak te laten voorkomen zullen de aanklagers moeten aantonen dat ze schade hebben ondervonden door de acties van de NSA. De NSA kan op zijn beurt eenvoudigweg aanhalen dat de aanklagers niet kunnen weten dat hun data is verzameld, simpelweg omdat geheime surveillanceprogramma’s nou eenmaal geheim zijn; een argument dat al eerder effectief is gebleken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business