Nieuws

Britse inlichtingendienst maakt supercomputer van Raspberry Pi’s

Door tientallen goedkope Raspberry Pi's met elkaar te verbinden heeft de GCHQ een kleine supercomputer in elkaar gebokst.

De meeste mensen gebruiken de Raspberry Pi als goedkope hobbymachine om mee te experimenteren. De Britse inlichtingendienst GCHQ gaat een stapje verder door 66 van de minicomputers aan elkaar te linken tot één cluster.

De inlichtingendienst onthulde de GCHQ Raspberry Pi Bramble tijdens de Big Bang Fair voor jonge engineers en wetenschappers, de doelgroep van het Raspberry Pi-project. Het systeem bestaat uit acht groepen van acht Raspberry Pi"s, een OctaPi. Dit is allemaal met elkaar verbonden via een gigabitnetwerk, dat de kleine pc"s tevens van stroom voorziet. Het geheel wordt aangestuurd door twee centrale Raspberry Pi-machines die gebruikmaken van een collectie webtechnologieën als Node.js, Twitters Bootstrap en Googles Angular.

Het ontwerp staat in de wereld van de supercomputers bekend als een cluster. Het systeem komt niet bepaald in de buurt van "s werelds snelste supercomputer van vandaag: de Tianhe-2 uit China met 3.120.000 processorkernen en dezelfde energie behoefte als 3.400 huishoudens. Maar in principe zijn de ontwerpprincipes hetzelfde: een enkele opdracht verdelen over zoveel mogelijk onafhankelijke knooppunten.

Hoewel de Bramble op zichzelf al vrij interessant is, is vooral het idee achter het systeem relevant voor de toekomst van computerontwerpers. Het is niet veel langer mogelijk om je blind te staren op de steeds maar toenemende snelheid van chips voor prestatieverbeteringen. Architecten van de toekomst moeten wennen aan het idee dat opdrachten opgedeeld kunnen worden in kleinere stukken die parallel uitgevoerd kunnen worden. Met die gedachte kun je mee in een wereld die gedomineerd wordt door bedrijven als Google en Facebook. Beide organisaties hebben een infrastructuur ontwikkeld die uitgespreid is over honderdduizenden machines.

GCHQ"s Bramble is niet de eerste en zeker ook niet de grootste Raspberry Pi-cluster ooit gemaakt. Zo is er ooit een systeem ontworpen met 120 knooppunten. Wat wel opmerkelijk is, is dat de Bramble afkomstig is van GCHQ – een dienst die nauw samenwerkt met de Amerikaanse NSA en erom bekend staat dat het niet altijd even nauwkeurig omgaat met de privacy van anderen.

De Britse inlichtingendienst financiert dergelijke projecten om nieuwe medewerkers bezig te houden. “We zijn ervan overtuigd dat anderen op korte termijn onze recordbrekende cluster verslaan”, zegt GCHQ in een verklaring. “We merken dat het jonge mensen inspireert om wetenschappelijke onderwerpen te gaan studeren, zodat ze later kunnen profiteren van de voordelen die zo"n studie met zich meebrengt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business