Nieuws

Zo fotografeer je de zonsverduistering

Op vrijdag 20 maart kunnen we een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Hoe maak je foto's van dat natuurfenomeen zonder gevaar voor ogen en camera?

Op vrijdag 20 maart kunnen we een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. De maan schuift dan voor de zon. Hoe maak je foto"s van dat natuurfenomeen zonder gevaar voor je ogen en je camera? Enkele tips.

De eerste tip is de belangrijkste: kijk nooit met het blote oog recht in de zon. Je riskeert permanente oogschade. Zelfs met een gedeeltelijke zonsverduistering is de zon de krachtigste natuurlijke lichtbron. Gebruik daarom altijd een eclipsbrilletje om naar de zon te kijken. Lapmiddeltjes zoals een berookt glas, een zonnebril, een fotonegatief of een ND-filter zijn waardeloos. Ook een gewone lasbril is niet sterk genoeg; gebruik alleen de speciale versie (densiteit > 14) die ook IR-licht blokkeert.

[related_article id=”160734″]

Kijk zeker nooit door de zoeker van een reflexcamera naar de zon. Het objectief werkt als een vergrootglas en bundelt de stralen van de zon nog eens. Ook je camera heeft een extra filter nodig om te beletten dat je foto overbelicht wordt of je sensor door het felle licht beschadigd wordt. Je kunt hiervoor speciale zonnefolie (mylar) gebruiken, of een krachtige (10-stops) ND-filter zoals de Lee Big Stopper.

Telelens

Ook al is de zon het grootste object in ons zonnestelsel, om ze in beeld te nemen heb je een forse telelens nodig. Om de zon beeldvullend te fotograferen met een full-framecamera heb je een brandpuntsafstand van in totaal 2.000 millimeter nodig. Zelfs met een 800mm telelens en een 2x teleconvertor kom je er dus niet. Op een camera met APS-C beeldsensor heb je genoeg aan "slechts" 1.400 millimeter. Je kunt ook een superzoomcamera gebruiken zoals de Nikon Coolpix P900, een compactcamera met een beeldhoek van 24 tot en met 2000mm in full-frame equivalent. Met minder millimeters gaat het ook, maar dan zal de zon een kleiner deel van het beeld vullen

Met de zonnefolie of de 10-stops ND-filter voor de lens zal je autofocus niet betrouwbaar werken; stel dus manueel scherp. Nogmaals: kijk daarbij niet door de optische zoeker om dat te doen – gebruik Live View en kijk op het schermpje achter op je camera.

Stel je camera in op manuele modus en kies de laagste normale gevoeligheid (ISO 100 of 200), diafragma op f/8 en sluitertijd op 1/2.000 en maak een testopname. Bij overbelichting maak je de sluitertijd korter of het diafragma kleiner (groter getal); is je foto onderbelicht, dan doe je net het omgekeerde.

Heb je geen telelens of mis je het juiste materiaal om de zon direct te fotograferen, kijk dan eens of je een interessante foto kan maken door je omgeving in beeld te brengen tijdens de eclips. Denk aan een groothoekopname van mensen die met een eclipsbrilletje naar de zon staren, een levendige stad waar het overdag duister wordt, de reacties van dieren… Wat je ook doet, hou het veilig en bescherm je ogen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business