Facebook wil minder vluchtig worden. Een nieuwe functie die vanaf vandaag wordt uitgerold moet helpen om herinneringen uit het verleden op te halen.

Posten op Facebook doen velen onder ons snel en (helaas) zonder al te veel nadenken. Dat resulteert echter in een vluchtige nieuwslijst. Een leuke foto staat misschien twee dagen in beeld waarna hij verdwijnt, tenzij je er actief naar gaat zoeken.

Uit de oude doos

Volgens Facebook houden veel mensen er aan om effectief te zoeken naar die oude foto’s en updates en zouden ze dat proces graag gestroomlijnd zijn. Het sociale netwerk wil daar aan tegemoet komen met een nieuwe functie: On This Day. Na een test in beperkte kring wordt On This Day nu wereldwijd uitgerold.

 

Wat de functie doet spreekt vrij letterlijk voor zich: met On This Day krijg je in je nieuwslijst foto’s of statusupdates te zien die exact een jaar (of twee of drie…) geleden, op dezelfde dag dus, relevant waren. De updates in kwestie kunnen afkomstig zijn van jezelf of van je vrienden. Standaard krijg enkel jij de post opnieuw te zien, en verschijnt die dus niet op je tijdslijn. Natuurlijk kan je de updates wel opnieuw delen wanneer je dat wil. Zo’n update krijgt dan de naam ‘herinnering’ en er staat een datum bij, zodat het duidelijk is dat het om een update van een tijd geleden gaat.

Graduele uitrol

Je kan de functie bekijken en meldingen activeren via deze link. Let wel: de wereldwijde uitrol gebeurt gradueel. Op de redactie hebben we nog geen toegang tot On This Day, dus vermoedelijk zal het nog enkele dagen duren alvorens we er in België van kunnen genieten.

We zien niet meteen een reclame insteek of een inbreuk op één of ander privacyprincipe verbonden aan deze update, dus het lijkt er op dat Facebook deze keer effectief functionaliteit uitbreidt om te voldoen aan de vraag van gebruikers. Via de link activeer je de berichten in je nieuwsfeed, maar ja kan er ook terecht wanneer je al het nieuws van die dag wil zien. Interesseert On This Day je helemaal niet? Dan kan je de notificaties natuurlijk ook uitschakelen.