Nieuws

Waarom computers op een stokje een goed idee zijn voor bedrijven

Laptops en desktopcomputers kosten bedrijven een boel geld. Minder dan 150€ uitgeven aan een pc-op-een-stick kan zinvol zijn als je eisen niet te hoog liggen.

Eerder deze week stelde Google de Chromebit voor, een computer die lijkt op een USB-stick en die van elk apparaat met een HDMI-ingang een Chrome-computer maakt. De apparaatjes, waarvan de eerste door Asus worden gefabriceerd, zouden deze zomer voor minder dan honderd dollar beschikbaar komen.

De Chromebit deelt niet alleen het uitzicht van een Chromecast (de streamingstick die Google al langer verkoopt), maar heeft ook een relatief lage prijs. Om daar toe te komen, werd wel op enkele zaken bespaard. Het apparaatje heeft bijvoorbeeld geen Intel x86-chip, maar een ARM quadcoreprocessor van Rockchip. Wifi (802.11ac), Bluetooth 4.0, 2 GB werkgeheugen en 16 GB flashgeheugen zijn wel aanwezig.

[related_article id=”158901″]

De Chromebit lijkt wel wat op de Compute Stick die Intel eerder dit jaar op CES in Las Vegas toonde en die 149 dollar moet gaan kosten. In tegenstelling tot Intel, dat expliciet vermeldt dat de Compute Stick “klaar voor ondernemingen” is, mikt Google met de Chromebit vooral op de educatieve markt (al zullen waarschijnlijk ook wel heel wat consumenten in het ding geïnteresseerd zijn). De zakelijke markt links laten liggen, is echter geen slimme zet van Google.

Kosten onder controle

De twee sticks bieden immers een antwoord op een vraag waar elk bedrijf mee worstelt: hoe houd je de kosten onder controle? Elke werknemer een stick bezorgen is heel wat goedkoper dan een batterij laptops of desktops aanschaffen, ook al hebben ze nog een toetsenbord, muis en scherm nodig. In bedrijven waar werkstations gebruikt worden, zijn die trouwens sowieso al voorhanden.

Afhankelijk van het type onderneming, zijn natuurlijk laptops ook niet helemaal uit te sluiten. Verkoops- of onderhoudspersoneel dat constant op de baan is, moet een mobiele pc hebben, daar valt niet aan te ontsnappen. Andere werknemers kunnen echter wel hun voordeel doen met de sticks. Neem alleen al de loginprocedure op werkstations die door verschillende mensen gebruikt worden: door die uit te schakelen, win je al heel wat productiviteit per dag.

Een stick heeft ook al alle lokale data van de werknemer aan boord, plus alle lokaal opgeslagen teksten, presentaties en andere documenten. En hij kan ingezet worden op elke plaats waar een monitor, een toetsenbord en een muis staat.

Zowel sticks als laptops komen natuurlijk met hun eigen voor- en nadelen. Je moet dus de juiste tool voor de juiste opdracht kiezen. Als die opdracht echter met een kleine, goedkope stick kan afgehandeld worden, is er misschien geen enkele reden meer om volgende keer weer dure laptops te bestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business