De Russische hackers die eind vorig jaar inbraken op het netwerk van het Witte Huis hadden toegang tot niet-publieke gegevens, zoals de agenda van de president.


Het lijkt erop dat hackers van de Russische overheid, die eind vorig jaar naar verluidt toegang hebben verkregen tot het computersysteem van het Witte Huis, gevoelige informatie hebben gevonden. Destijds ontkenden woordvoerders dat, maar volgens CNN liggen de feiten anders.

Tot nu werd verteld dat de inbreuk zich beperkt had tot het niet beveiligde netwerk. CNN heeft echter bronnen die beweren dat de hackers toegang hadden tot niet-publieke data, zoals de agenda van de president. Het vermoeden bestaat dat het over dezelfde groep hackers gaat die rond dezelfde tijd vorig jaar middels een cyberaanval het e-mailsysteem van de Amerikaanse Department of State uit de lucht haalde.


[related_article id=”161920″]

Bij de aanval op het State Department werden volgens woordvoerders geen gevoelige gegevens ontvreemd. Nu lijkt het er echter op dat die aanval de voedingsbodem was voor de inbraak op het netwerk van het Witte Huis. Veiligheidsadviseur Ben Rhodes blijft volhouden dat de hackers geen toegang hebben gehad tot gevoelige informatie. “We hebben een geheim en een niet-geheim systeem”, vertelt hij aan CNN. “We geloven niet dat ze in ons geheime netwerk zijn geweest.”

De FBI, Secret Service en Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken alle digitale inbraken. Volgens de bronnen van CNN behoorden deze tot de geraffineerdste cyberaanvallen ooit uitgevoerd tegen Amerikaanse overheidsdoelwitten. Er worden geen officiële uitspraken gedaan over de afkomst van de daders, maar het idee leeft dat het bij beide aanvallen gaat om hackers die gelieerd zijn aan de Russische overheid.

Het verslag van de nieuwszender verschijnt in een tijd dat veel hackers het voorzien hebben op de gegevens van overheden, bedrijven en individuen. Van gevoelige mailberichten tot medische dossiers en financiële informatie. Al die data is erg waardevol.