Nieuws

HTC One M9+: het vlaggenschip dat we willen maar niet krijgen

HTC's nieuwste vlaggenschip stelt een beetje teleur, maar nu waagt het merk zich aan een nieuwe poging in China: de M9+ is wat we wensten dat de M9 was.

Een leek ziet geen verschil tussen de HTC M8 en de nieuwe M9. Op de afwerking na ziet het toestel er vrijwel identiek uit en ook wat technische specificaties betreft waren we niet bepaald onder de indruk. Hoewel HTC zijn vlaggenschip deze generatie 50 euro duurder maakte is de telefoon functioneel vrijwel identiek aan zijn voorganger. Geen slecht toestel dus, maar we zien niet goed waarom iemand niet zou kiezen voor de goedkopere M8.

Chinese patser

Een gemiste kans: HTC zit stil maar de concurrentie beslist niet. De S6 van Samsung is het mooiste voorbeeld: waar het merk bij de vorige generaties kon beschuldigd worden van slechts incrementele verbeteringen is het nieuwe toestel, en zeker de Edge, een hele vernieuwing tegenover de S5. Nieuwe functies of bleven achterwege op de M9 en de schermkwaliteit ging er volgens benchmarks zelfs lichtjes op achteruit. De software krijgt wel een leuke upgrade, maar die is niet uniek aan de One M9. Vreemd, zeker nu aan het licht komt dat HTC een nieuw vlaggenschip lanceert voor de Chinese markt. Dat weet Engadget.

De M9+ is alles wat de M9 volgens ons had moeten zijn. Het toestel heeft een groter 5,2 inch-scherm met bijgorende quadHD-resolutie en 3 GB aan RAM. Achteraan steekt dezelfde 20 MP hoofdcamera maar in de Chinese versie krijgt die de duo-camera-functionaliteit die we kennen van de M8. De Snapdragon-processor wordt afgedankt ten voordele van een 2,2 GHz octacore Mediatek-chip. Een begrijpelijke keuze, aangezien de M9 niet bepaald koel draaide met de Snapdragon 810 als kloppend hart.

Prestaties

Wat de Mediatekchip betekent voor de prestaties valt moeilijk te zeggen. Grafische prestaties zullen dankzij de Mali-GPU-vermoedelijk lager liggen dan die van de klassieke M9, maar of het verschil ook een impact heeft op realistisch gebruik is twijfelachtig. Onderaan de M9+ verschijnt een knop die sterk doet denken aan Samsung. Die knop huisvest een vingerafdruksensor met dezelfde functionaliteit als de iPhone van Apple.

HTC is voorlopig niet van plan om de M9+ naar onze contreien te brengen. “De M9+ staat niet gepland voor een release in Noord Amerika of Europa”, klinkt het in een statement. “Daar denken we dat ons vlaggenschip HTC One M9 de beste keuze is.” Mogelijks behoudt HTC zichzelf het recht om in de toekomst van gedachten te veranderen. Ook bij ons worden grote schermen immers steeds populairder, en een toestel met een vingerafdruksensor die kan toetsen aan wat Apple biedt zal door menig enthousiasteling positief onthaald worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business