Nieuws

Nokia plant opnieuw smartphones in 2016

Nadat het zijn smartphonetak heeft verkocht aan Microsoft, wil Nokia terugkeren in 2016. De keuze voor Android lijkt de meest logische.

Nokia is van plan om in 2016 terug te keren naar de smartphonemarkt, nadat het zijn mobiele business heeft verkocht aan Microsoft in 2013. Dat zeggen interne bronnen aan Re/code. De timing zou wel eens kunnen kloppen. Wanneer we ons baseren op de Microsoft deal, mag Nokia pas ten vroegste in 2016 opnieuw eigen smartphones verkopen.

Welk besturingssysteem mogen we verwachten? Tenzij Nokia een verrassing voor ons heeft gereserveerd, mogen we verwachten dat Android op elk toestel zal worden geïnstalleerd. Die keuze heeft het alvast wel gemaakt met zijn Nokia N1-tablet voor de Chinese markt vorig jaar.  Deze tablet was trouwens de allereerste met een USB type C-stekker. Nokia heeft over de N1 met Android 5.0 Lollipop zijn eigen Z Launcher geïnstalleerd. Iedereen kan trouwens met de Z Launcher aan de slag via de Google Play Store, ook al waren wij niet echt overtuigd van de meerwaarde.

[related_article id=”161452″]

Nokia heeft voordien ook al eens Android smartphones gemaakt, de Nokia X en X2, maar kort erna heeft Microsoft de overname afgerond en kregen we geen vervolg. Wanneer we naar de timing kijken lijkt het ons alvast niet zinvol mocht Nokia een eigen besturingssysteem ambiëren. Succesvolle toestellen hebben een breed app ecosysteem, en dat kost veel tijd om op te bouwen. Samsung probeert al langer om Tizen in te schakelen als breekijzer tegen Android, voorlopig zonder al te veel succes.

In feite zou Nokia de strategie van Motorola kunnen bewandelen: subtiele slimme aanpassingen aan Android doorvoeren en scherpe prijzen hanteren. Dat doet Motorola overigens het met succes, want in het laatste kwartaal verscheepte Motorola 10 miljoen toestellen. Benieuwd of Nokia dat succes kan benaderen in 2016 wanneer het zijn potentiële terugkeer plant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business