Nieuws

Tien keer meer wifibandbreedte dankzij lampjes

Onderzoekers verhoogden de capaciteit van een draadloos netwerk met factor 10. Geen vorm van straling maar ledlampjes maken de wifi van de toekomst sneller.

Wifi-verbinding is niet altijd optimaal. Zeker publieke hotspots kunnen al eens een dipje in verbindingssnelheid geven. Een beperkte bandbreedte ligt vaak aan de bron. Enkele access-points moeten een heleboel toestellen bedienen en dat is niet optimaal. Als het van de wetenschappers van de staatsuniversiteit van Oregon in de VS afhangt zal slechte wifi binnenkort gelukkig een vage herinnering aan het verleden zijn.

Wifilampjes

De beste uitvindingen zijn vaak verrassend eenvoudig en in dit geval is dat niet anders. De onderzoekers willen de wifi-data niet versturen via golven, maar via led-lampjes. Dat daar voor hen nog niemand aan gedacht heeft is eenvoudig te verklaren: het is pas sinds recente ontwikkelingen op het gebied van leds dat het mogelijk is om een ledlampje snel genoeg te moduleren om er data mee te sturen.

De led-technologie kan perfect geïntegreerd worden met bestaande systemen en maakt gebruik van goedkope onderdelen. De ontwikkelaars zijn vooral heil in hun uitvinding op drukke plaatsen, zoals luchthaventerminals of coffeeshops, waar de verbindingskwaliteit vaak te leiden heeft onder de veelheid aan toestellen die op één netwerk zitten.

Niet delen

Een installatie van verschillende ledjes kan dat probleem verhelpen. De onderzoekers doopten hun systeem WiFo en het maakt gebruik van licht buiten het visuele spectrum, wat vermoedelijk onontbeerlijk is om epilepsiedrama’s te vermijden. De leds zenden internet naar beneden in een kegel met een straal van ongeveer een meter. Binnen die meter kan data verzonden en ontvangen worden aan 100 megabits per seconde. Er zijn routers op de markt die hogere snelheden halen, maar die moet gedeeld worden door verschillende gebruikers. Met WiFo krijgt iedere gebruiker toegang tot de volle 100 megabit.

Aanvullend

Omdat connectiviteit niet mag verdwijnen wanneer een gebruiker uit het bereik van een led wandelt is WiFo gemaakt om te werken in tandem met bestaande oplossingen. Natuurlijk moet het ontvangende toestel overweg kunnen met dataoverdracht via led, maar dat is volgens de wetenschappers geen probleem: een eenvoudige adapter voor usb zou slechts enkele euro’s kosten. In de toekomst kan de technologie bovendien geïntegreerd worden in laptops, tablets en smartphones.

WiFo staat nog in zijn kinderschoenen en zal dus niet meteen beschikbaar zijn in Zaventem of Schiphol. De ontwikkelaars vroegen al wel een patent aan. Of we binnenkort ook met wifi verbinden via led zal de toekomst uitwijzen, maar het systeem ziet er op het eerste zicht geschikt uit om grote ruimtes zoals luchthaventerminals van degelijk internet te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business