Google is in de VS gestart met een eigen mobiel telecomaanbod. Het doel is om altijd het beste netwerk aan te bieden aan een betaalbare prijs.

Google heeft er weer een nieuwe tak bij. De zoekgigant gaat onder de naam Project Fi in de Verenigde Staten vanaf vandaag van start als mobiele provider.

Voorlopig is de provider alleen beschikbaar op uitnodiging, en werkt exclusief met Googles Nexus 6. Dat is voorlopig het enige toestel met de nodige technologie aan boord om van Fi gebruik te maken. De dienst gaat draaien op het netwerk van Sprint en T-Mobile.

 

Project Fi werkt volledig via het internet. De provider herkent automatisch welk netwerk het beste is, en verbindt hier automatisch mee. Stel, je bent thuis aan het bellen. Project Fi gebruikt dan het wifinetwerk thuis, omdat deze de beste verbinding geeft. Vervolgens loop je naar de bakker op de hoek. Dan kan het zijn dat een specifiek 3G- of 4G-netwerk (in casu dat van Sprint of T-Mobile) een betere verbinding geeft. De provider springt dan automatisch over zonder dat je het merkt, ook als je nog aan het bellen bent. Ook heeft Google een database van meer dan een miljoen gegarandeerd sterke, open wifihotspots waar Fi gebruik van kan maken.

Deze methode betekent ook dat je niet meer gebonden bent aan je smartphone om te bellen. Omdat je telefoonnummer "in de cloud woont" kun je ook bellen en sms"en met je tablet, laptop of smart tv; elk apparaat dat Google Hangouts ondersteund kan dienst doen als telefoon.

Het abonnement kost 20 dollar per maand. Daarmee kun je zonder limiet bellen en sms"en, en krijg je dekking in meer dan 120 landen. Daar bovenop kun je een databundel nemen voor 10 dollar per GB. Maak je deze databundel niet op? Dan krijg je geld terug. Als je bijvoorbeeld een databundel hebt van 4 GB, maar je gebruikt maar 2,5 GB, dan stort Google je aan het eind van de maand 15 dollar terug.

Of er plannen zijn om Google Fi op termijn ook buiten de Verenigde Staten beschikbaar te maken, is voorlopig nog niet bekend.

Op 5 mei organiseren Smart Business en ZDNet.be een gratis seminarie over Mobile Business. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vind je op www.businessmeetsit.be.