Nieuws

Stormloop voor overname kaartendienst Nokia Here

Sinds bekend is geworden dat Nokia Here in de etalage zet, wordt gespeculeerd wie de kaartendienst over wil nemen. Van Apple tot Uber wordt aan de verkoop gelinkt, zelfs drie Duitse autofabrikanten.

Nadat Nokia vorige week bevestigde dat het onderzoekt wat de opties zijn voor Here, lijkt het erop dat meerdere bedrijven interesse hebben. Here is een kaarten- en navigatiedienst voor consumenten en ondernemingen. Het is nog een van de drie afdelingen die Nokia over heeft na de verkoop van de toestellenunit aan Microsoft vorig jaar.

Volgens Bloomberg hoopt Nokia rond de 3 miljard dollar op te halen met de verkoop van Here. De kaartendienst had een verlies van 1,2 miljard dollar in 2014. Uit de resultaten van Nokia blijkt dat het verlies een jaar eerder 154 miljoen dollar was. Momenteel werken er ongeveer 6.000 medewerkers op de afdeling.

Verder weet Bloomberg te melden dat Alibaba, Amazon, Apple, Baidu en Facebook zijn benaderd om de Here-afdeling over te nemen. Met enkele van deze bedrijven heeft Nokia al een overeenkomst. Zo levert het de kaartensoftware voor Amazons Kindle-apparaten, waaronder de Fire Phone. Verder voorziet het Baidu van kaarten buiten China.

Een artikel in het Duitse Manager Magazin noemt Facebook ook als potentiële koper, samen met drie Duitse autofabrikanten – Audi, BMW en Mercedes – die een gezamenlijk bod overwegen. De auto-industrie is een van de grootste bronnen van inkomsten voor Here. Volgens Nokia bevat vier van de vijf nieuw verkochte auto"s in de Verenigde Staten een ingebouwd navigatiesysteem aangedreven door de software van Here.

Here richt zich ook steeds meer op zelfrijdende auto"s. Eerder lanceerde het een fonds van 100 miljoen dollar voor onderzoek naar zelfrijdende auto"s. Het bedrijf werkt samen met Mercedes Benz om in Duitsland dit soort voertuigen te ontwikkelen.

Een ander bedrijf dat een paar keer genoemd wordt als mogelijke overnamekandidaat is taxidienst Uber. Naar verluidt heeft het bedrijf al vergaande stappen gezet in het onderzoek voor het eventueel kopen van Here, maar dat werd nog niet bevestigd. Verder meldt zowel Bloomberg als Manager Magazin dat private bedrijven interesse tonen. Zelfs Microsoft is genoemd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business