Nieuws

Coucke investeert 2 miljoen in Belgische senioren-armband

De start-up achter een slim horloge voor ouderen krijgt een kapitaalinjectie van 4,5 miljoen euro, waarvan Marc Coucke verantwoordelijk is voor bijna de helft.

Embracelet, zo de slimme armband van de Belgische start-up Uest NV. Uest is een samewerking van zeventien ondernemers, die na een trip naar het mythische Silicon Valley besloten om een product te ontwikkelen om mensen met elkaar te verbinden.

Horloge en noodknop

De Embracelet is een stijlvol uitziende armband die in eerste instantie dienst doet als horloge. Onder de motorkap is het gadget echter een persoonlijk alarm. Het toestel dient om senioren en hun familie en vrienden gemoedsrust te bezorgen. Wanneer je bijvoorbeeld valt zal de armband onmiddellijk een familielid contacteren. Je staat dan in geen tijd in verbinding met een naaste die kan helpen wanneer er iets gebeurd is.

De armband detecteert noodsituaties maar treed pas na enkele seconden in werking zodat je eventuele valse meldingen kan tegenhouden. De Embracelet gaat 14 dagen mee op één batterijlading en heeft maar een uurtje nodig om zichzelf opnieuw op te laden. Het ding werkt in combinatie met een app, zodat familie ten allen tijde kan zien of het toestel opgeladen is. Zelf kan de drager de armband gebruiken op herinneringen aan bijvoorbeeld pillen toe te voegen.

Europese gemoedsrust

De Embracelet werkt zonder extra kosten in heel Europa, heeft aanpasbare instellingen op zo geen inbreuk te maken op de privacy van de drager, en is er op gericht ten allen tijde gemoedsrust te voorzien voor iedereen.  Die premisse valt blijkbaar in de smaak: Uest hoopte om 100 bestellingen te ontvangen na de zomer maar dat aantal is nu al bereikt.

Geld en kennis

Ook investeerders zijn enthousiast, na een pas afgeronde investeringsronde haalde de start-up maar liefst 4,5 miljoen euro op. 2 miljoen daarvan is afkomstig van het investeringsfonds van Marc Coucke. “Het slimme horloge kan heel wat mensen helpen en is volledig gebouwd met de gebruiker in het achterhoofd”, legt Coucke zijn enthousiasme uit. “Toen ik over het initiatief van mijn collega ondernemers las, voelde ik direct dat het iets bijzonders is.”

Ook Fidimec, het investeringsfonds van imec, is enthousiast over het project. Als onderdeel van de financieringsdeal zal het gerenommeerde Leuvense onderzoeksinstituut niet alleen geld maar ook know-how leveren. Concreet stelt de overeenkomst Uest in staat om zelf algoritmes te ontwikkelen waarmee de armband noodsituaties kan herkennen.

Uest zou nu zo’n 6 miljoen euro waard zijn. Coucke is nu voor zo’n 33% eigenaar. Het extra kapitaal wordt ingezet om de Embracelet internationaal te lanceren. Na België staat een lancering in de buurlanden gepland. Bij ons wordt de slimme armband vanaf september aan het grote publiek aangeboden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business