Nieuws

Bestuur je apparaten met je gedachten

Onderzoek naar een digitale tattoo die je hersenactiviteit meet, kan resulteren in een toekomst waarmee we onze elektronica met onze gedachten besturen.

Een team onderzoekers van de University of Illinois heeft een "digitale tattoo" ontwikkeld die ervoor zorgt dat een computer je gedachten kan lezen.

De technologie maakt gebruik van een hersenscan en is in jargon bekend als Elektro-encefalografie (EEG). EEG wordt nu reeds ingezet in de medische wereld om hersenactiviteit te meten en analyseren.

Tot voor kort was hiervoor een wirwar van draden en elektroden nodig. John Rogers van de University of Illinois bedacht daarom iets beters. Hij en zijn team kwamen met een EEG-systeem dat je achter je oor kan plakken en je hersenactiviteit vanaf daar kan meten.

Het apparaat is zo licht dat het aan je huid blijft plakken middels de vanderwaalskracht – dezelfde kracht die de pootjes van een gekko aan een oppervlakte laten kleven. De gouden elektroden lezen de elektrische signalen in je hersenen.

Uiteraard is de technologie nog niet zo ver dat het je toetsenbord kan vervangen. Vrijwilligers hebben het al wel voor elkaar gekregen om het woord "computer" te spellen op een scherm met niks anders dan hun hersenactiviteit.

In een interview met New Scientist zegt Rogers dat de technologie allereerst in het medische veld zal worden toegepast: “EEG is belangrijk voor het detecteren van beroertes, met name bij te vroeg geboren baby"s.”

Maar er wordt al nagedacht over andere toepassingen, zoals het apparaat automatisch koffie te laten zetten als het merkt dat je wakker wordt. Of je telefoon op stil zetten als de tattoo merkt dat je in een hoogst geconcentreerde staat bent.

De tattoo is nog in ontwikkeling. Zo is hij vooralsnog niet draadloos, maar dat moet volgens de onderzoekers geen problemen opleveren, en zou snel verholpen moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business