Linksys EA8500 is snelste wifi-router ooit

De volgende generatie van 802.11ac, Wave 2 genaamd, komt er aan. En Linksys is de eerste die een compatibele router klaar heeft.

Met de 802.11ac-standaard is het in optimale omstandigheden al mogelijk om wifi-snelheden te halen die boven de 1 Gbps liggen. Met de nieuwe 802.11ac MU-MIMO Wave 2-technologie (Multi-user, Multi-input, Multi-output) zou dat nog meer regel dan uitzondering moeten worden. De eerste Wave 2-router is ook al op de markt: de Linksys Max-Stream AC2600 MU-MIMO Gigabit Router (EA8500).

Wanneer ze in het netwerk samenwerken met andere Wave 2-apparaten kunnen dit soort routers in theorie een snelheid van 7 Gbps halen. Linksys is gelukkig zo slim geweest om dat soort claims niet te maken. Uit huis-, tuin-, en keukentests blijkt immers dat wifi in realistische omstandigheden nooit zo snel is als in het laboratorium van de fabrikanten.

Linksys houdt het op 2,53 Gbps wanneer de router gecombineerd wordt in gezet op de 5Ghz-band en de 2,4 Ghz-band. Op 5Ghz zou hij 1,733 Gbps halen en op 2,4 Ghz zo’n 800 Mbps. Hoogstwaarschijnlijk zal dat voor de meeste gebruikers eerder schommelen rond 600 Mbps en 200 Mbps. Maar zelfs dat is nog een stuk sneller dan wat de meeste routers tegenwoordig bieden.

Vier cliënts tegelijk

De snelheid is trouwens niet het enige wat Wave 2 zo interessant maakt. De apparaten kunnen ook meerdere cliënten tegelijk bedienen. Bestaande routers bedienen maar een cliënt per keer. Dat wil dus niet alleen zeggen dat alle aangesloten laptops, smartphones en tablets capaciteit moeten delen, maar ook dat iedereen wat langer moet wachten als er meer apparaten worden aangesloten. Dit is een van de redenen waarom het netwerk in grote bedrijven of op openbare plaatsen zo traag is.

De nieuwe Linksys kan tot vier cliënten tegelijk van data voorzien. Ook mooi meegenomen: 802.11ac voorziet in ‘beam casting’. Hiermee kan de router heel gericht zijn signaal naar een cliënt sturen en niet nutteloos in een grote cirkel uitstralen. Vooral voor wifi op 5Ghz betekent dit een beter bereik.

Voor wie al meteen  dolenthousiast naar de winkel wil rennen: om echt volop te profiteren van de snelheid van Wave 2 moeten al je cliënt-apparaten ook met een soortgelijke chip zijn uitgerust. Is dat niet zo, zal je nog altijd betere snelheden krijgen, maar lang niet in dezelfde mate als met Wave 2.

De Linksys is verder uitgerust met een Qualcomm-chip en vier Gigabit-poorten. Ook een USB 3.0-aansluiting en een gecombineerde USB 2.0/eSata-poort zitten er standaard op. Die poorten kunnen handig zijn om bijvoorbeeld een bijkomende harde schijf op aan te sluiten en beschikbaar te maken in je netwerk.

Een DHCP-server met toewijzing van dynamische en statische IP-adressen is ook ingebakken, net als verschillende VPN-protocollen: PPTP, IPSec en L2TP.

Volgens Linksys is het apparaat expliciet bedoeld voor thuisgebruikers. Een gemiddelde huis heeft tegenwoordig meer dan acht apparaten die op internet zijn aangesloten en die worden voor veel zwaardere taken gebruikt dan mailen of tweeten, zo zegt het bedrijf: HD-videostreaming, videochats en online gamen bijvoorbeeld.

De Linksys komt de komende weken op de markt in Nederland en België en zal dan net geen 300 euro kosten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business