De Belgische start-up Parcelhome start in Mechelen een proefproject met zijn slimme brievenbus die pakketjes ontvangt als jij niet thuis bent.

De Belgische start-up Parcelhome heeft een slimme brievenbus ontwikkeld die pakketjes in ontvangst kan nemen als er niemand thuis is. Het bedrijf is gestart met een proefproject in Mechelen.

Een van de voornaamste hindernissen bij online winkelen, is de bezorgdheid dat het pakketje wordt geleverd op een moment dat er niemand thuis is. Volgens Parcelhome kunnen 15 tot 50 procent van de pakjes vandaag niet worden afgeleverd bij de eerste poging. Daarom heeft de start-up de smartbox ontwikkeld, die dat probleem de wereld uit moet helpen.

“Het werkt even eenvoudig als uw brievenbus, maar er zit een vernuftig stukje technologie achter”, legt Luc van Bosstraeten, GM Benelux van Parcelhome, uit. “Daardoor kan je als gebruiker niet alleen een pakjesdienst, maar zelfs de lokale winkels zoals je bakker toestemming geven om te leveren.”

De smartbox wordt bediend door een smartphone-app waarmee zowel ontvanger als leverancier de brievenbus kunnen openen. Om de veiligheid te garanderen, wordt gebruik gemaakt van een systeem van dynamische codes, vergelijkbaar met het algoritmesysteem van banking apps.

De brievenbus is groot genoeg om het grootste deel van de pakjes te kunnen ontvangen. Een ingebouwde weegschaal zorgt voor het bewijs van levering en laat het leveren van meerdere (kleinere) pakjes door verschillende pakjesdiensten toe. Zodra er een pakketje in de brievenbus wordt gedeponeerd, krijgt de ontvanger bericht.

Op dezelfde manier kan de gebruiker ook pakjes retourneren of zelf versturen, zonder dat hij of zij daarvoor zelf naar het postkantoor moet. Dankzij de weegschaal kan de smartbox het pakketje frankeren en vervolgens komt de koerier het ophalen.

Proefproject

Parcelhome.com werkt samen met koerierdiensten DHL Parcel, GLS, DPD en de fietskoeriers van Cyclelogistics aan een proefproject bij een hondertal online kopers in Mechelen, dat loopt van mei tot juli. De pakjesbezorgers zien de brievenbus als een ideale manier om hun dienstverlening verder uit te breiden.

“Als het proefproject goed loopt, willen we snel uitbreiden”, vertelt Greg Mackin, CEO van Parcelhome. “Dit jaar nog willen we de Benelux veroveren en vervolgens uitbreiden naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.”