Nokia viert 150ste verjaardag
Nokia blaast dit jaar 150 kaarsjes uit. De kans is groot dat het Finse bedrijf verantwoordelijk was voor je eerste mobiele telefoon ooit. In zijn lange historie heeft het meer gemaakt, bijna alles eigenlijk, van papier tot laarzen tot gasmaskers.
Het bedrijf is gestart toen Fredrik Idestam in 1865 in Zuidwest-Finland een houtpulpfabriek begon. Hij bouwde een tweede fabriek in de buurt van het plaatsje Nokia. In de periode daarna ging zijn bedrijf Nokia Ab steeds meer samenwerken met de lokale ondernemingen Suomen Gummitehdas Oy (een rubberfabriek) en Suomen Kaapelitehdas Oy (een kabelbedrijf). In 1967 leidde dit tot een samenvoeging.
Het bedrijf dat we nu kennen als Nokia heeft door de jaren heen veel verschillende en heel diverse dingen geproduceerd: papierproducten, banden, laarzen en ander schoeisel, plastic producten, aluminium en chemicaliën, communicatiekabels, televisies, generatoren, condensatoren, gasmaskers voor het leger, computers en natuurlijk mobiele telefoons.
Nokia is vooral bekend geworden met de eerste massaproductie van mobiele telefoons, toestellen die we allemaal nog kennen. Dit begon in 1992 met de Nokia 1011, gevolgd door de Nokia 2110 in 1994. In het laatste model maakten we voor het eerst kennis met de bekende ringtone van het Finse bedrijf. Vervolgens verschenen nog de 8110 (bekend uit kaskraker The Matrix, de veelzijdige 8210 en de legendarische 3210. Dit model introduceerde het verslavende spelletje Snake.
Tijdens de opkomst van de smartphone is Nokia links en rechts voorbijgestreefd. Noem het de wet van de remmende voorsprong. Terwijl iPhone en Android de wereld van mobiele telefonie op zijn kop zetten, bleef Nokia angstvallig vasthouden aan de reeds overbodige besturingssystemen Symbian en MeeGo. Pas in 2011, bij de adoptie van Windows Phone, mocht Nokia weer met de grote jongens meedoen. Dit was echter te laat om het vege lijf nog te redden. Na een late flirt met Android op de Nokia X, zijn de telefoonproductiedagen in Finland inmiddels verleden tijd.
In 2014 verkocht het bedrijf de hardware-afdeling aan Microsoft in een miljardendeal. Een tijdje heeft Microsoft de merknaam Nokia nog aangehouden voor Windows Phone-apparaten, maar nieuwe toestellen krijgen nu een eigen naam. Hiermee maakt het de weg vrij voor het Finse bedrijf om zijn eigen naam weer te gaan gebruiken voor producten. Het eerste resultaat is hiervan al zichtbaar in de vorm van de Nokia N1, een tablet gemaakt door de Chinese fabrikant Foxconn en te koop in China en Taiwan.
Het bedrijf is tegenwoordig te vinden in Espoo, vlakbij de Finse hoofdstad Helsinki. Nokia is opgedeeld in drie takken. Nokia Networks handelt in materiaal voor telecominfrastructuur, zoals kits voor 4G. Here verkoopt kaartlicenties aan derden, waaronder autofabrikanten. Het biedt ook kaarten aan consumenten op mobiele apparaten. Nokia Technologies ontwikkelt en verkoopt patenten.
Momenteel is Nokia bezig met de overname van het Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent. De waarde van de deal is geschat op 15,6 miljard euro. Hiermee hoopt het bedrijf meer voet aan de grond te krijgen op het gebied van telecom en clouddiensten op de zakelijke markt. Nokia liet dinsdag weten dat de overname in de eerste helft van 2016 plaatsvindt als de aandeelhouders en toezichthouders ermee instemmen.