Hoeveel PlayStations gaan in een Galaxy S6?

Een interessante nieuwe site vergelijkt de kracht van oude en nieuwe computertechnologie. Sinds 1956 is de rekenkracht van computers een biljoen keer groter geworden.

Twee Nintendo NES-consoles uit medio de jaren tachtig hebben ongeveer dezelfde rekenkracht als de Apollo Guidance Computer die verschillende astronauten naar de maan heeft gebracht. En een Samsung Galaxy S6 heeft ongeveer evenveel kracht als vijf exemplaren van de PlayStation 2.

Dat soort informatie presenteert de website Experts Exchange in infographics die de evolutie van de rekenkracht van computers uitleggen. Als basis voor de vergelijkingen gebruikt de site FLOPS of “floating operations per second” (aantal bewerkingen met zwevende komma per seconde). Dankzij FLOPS kan de rekenkracht van verschillende apparaten met verschillende processoren gemakkelijk vergeleken worden.

Volgens de site is de totale rekenkracht die op de wereld gebruikt ongeveer een biljoen keer toegenomen sinds 1956. En de honger naar meer kracht is nog lang niet uitgeblust. Zo is de Tianhe 2 (’s werelds snelste supercomputer) nu ongeveer even krachtig als 18.400 PlayStation 4-consoles.

Een nog treffender voorbeeld van hoe snel de technologie evolueert, is wel dat van de nieuwe Apple Watch. Die is ongeveer dubbel zo krachtig is als een iPhone 4.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business