Nieuws

L’Oreal print mensenhuid voor labtests

Mensenhuid, geprint via een soort inkjetprinter, moet de cosmetica-industrie vooruithelpen. De geprinte huid maakt tests op dieren overbodig.

L’Oreal en Organovo werken samen in de creatie van een commerciële 3D-bioprinter die menselijke huid kan printen. De 3D-printer heeft twee printkoppen. De eerste plaatst een ondersteunende structuur gemaakt van een hydrogel, waar de tweede menselijke cellen op print. L’Oreal wil het geprinte weefsel gebruiken om cosmeticaproducten op te testen.

Het project is nog volop in ontwikkeling maar moet spoedig op de markt verschijnen L’Oreal zal exclusieve printrechten krijgen voor huid waarop niet-medische cosmeticaproducten getest worden. Voor toepassingen van medische aard krijgt Organovo het recht om de technologie aan iedereen te verkopen.

Medische mogelijkheden

De mogelijkheden van de bioprinter rijken immers ver buiten de cosmeticasector. Het bedrijf achter het toestel werkt al samen met Merk voor de creatie van lever- en nierweefsel. De eerste resultaten van dat project moeten volgend jaar klaar zijn. In de toekomst kan menselijk weefsel, vormgegeven door een 3D-printer, orgaantransplantaties ten goede komen. Ook voor onderzoek naar ziektes is de technologie belangrijk. De 3D-geprinte weefsels leunen immers sterker aan bij wat in het menselijk lichaam voorkomt dan klassieke 2D-culturen. Zo kunnen wetenschappers het effect van ziektes en medicatie op verschillende soorten weefsel beter en sneller testen, aldus Organovo.

L’Oreal is het eerste cosmeticamerk dat van dergelijke technologie gebruik maakt. Het bedrijf stopte al in 2013 met tests op dieren en maakt al enkele decennia gebruik van kleine lapjes gegroeide huid voor het uitvoeren van tests, maar het groeien van het weefsel in een labo is een tijdrovend proces. Dankzij de printtechnologie zal het volume van beschikbare huid er sterk op vooruit gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business