Een derde van de data-opslag in de regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) gebeurt in de cloud. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisatie IDC.

Volgens gegevens van onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) bevatte de cloud ongeveer een derde van het totaal aantal opgeslagen bytes voor de regio’s Europa, het Midden-Oosten en Afrika in het laatste kwartaal van 2014. De organisatie baseert zijn statistieken op gegevens van verschillende leveranciers, zoals Cisco, Dell, EMC, Fujitsu, HP en anderen.

Opslag in de cloud is volgens IDC met 52% gegroeid in verhouding met het aandeel dat het vorig jaar had. Bekeken op basis van het totale budget dat bedrijven uitgeven aan IT infrastructuur, vertegenwoordigt cloud hierin 17% van de gemaakte kosten. Het bureau voorspelt dat dit in 2019 opgeklommen zal zijn tot 39% van het budget, met een marktwaarde van 10,8 miljard dollar.

Binnen de onderzochte regio’s is het vooral West-Europa dat investeert in de cloud: zij zijn goed voor 82% van de gemaakte cloudkosten in het hele gebied. Vooral de publieke cloud kan sterke groeicijfers voorlegen, gezien over een langere periode.

In de overige gebieden, Afrika, het Midden-oosten, Centraal- en Oost-Europa liggen de cijfers een stuk lager, maar IDC merkt ook hier een versnelling van de groei in cloudinvesteringen, vooral in de Europese regio’s. “Vele bedrijven aarzelen om over te schakelen naar de publieke cloud,” zegt senior research analyst Mohammed Hefny hierover. “Zij opteren in plaats daarvan voor het gebruik van een private cloud gesitueerd buiten hun bedrijf, gebruik makend van de relatieve volwassenheid van lokale aanbieders.”