Hola VPN verkoopt bandbreedte gebruikers aan derden

De populaire gratis VPN Hola komt in een slecht daglicht te staan, nu blijkt dat het bandbreedte van gebruikers doorverkoopt.

hola

De gratis VPN-dienst Hola komt in een slecht daglicht te staan, nu blijkt dat het bandbreedte van zijn gebruikers doorverkoopt aan derden.

Hola wordt door miljoenen mensen gebruikt om lokale censuur en regiofilters, zoals die van Netflix, te omzeilen. De VPN-dienst is erg populair door zijn gebruiksgemak, en het feit dat hij volledig gratis is. Nu blijkt dat de activiteiten van de dienst niet helemaal koosjer zijn.

Dat kwam aan het licht nadat het forum 8chan werd getroffen door een DDoS-aanval, afkomstig van een botnet van Hola-gebruikers.

“Wanneer een gebruiker Hola installeert, wordt hij een eindpunt voor de VPN en kunnen andere gebruikers via zijn internetverbinding en IP-adres de VPN verlaten”, vertelt Fredrick Brennan van 8chan in een blogpost. “Hierdoor is het gratis: Hola betaalt zelf niet voor de bandbreedte die de VPN gebruikt, en de gebruiker heeft hier geen inspraak in.”

De IP-adressen van gratis Hola-gebruikers worden gekoppeld aan het webverkeer van anderen en zo blootgesteld, wat dat verkeer ook mag zijn. Zo kunnen er illegale activiteiten via hun toestel verlopen, zonder dat ze dat weten. De premium versie van Hola werkt wel zoals een traditionele VPN en verschuilt de IP-adressen achter een private server.

Volgens Brennan gaat het Israelische bedrijf nog verder, en verkoopt het bandbreedte van zijn gratis gebruikers door aan derden via de website Luminati. In een reactie aan TorrentFreak bevestigt Hola dat dat het geval is, maar dat gebruikers van Luminati altijd worden gescreend. Al is de hacker achter de aanval tegen 8chan toch door de mazen van het net kunnen glippen.

Hola zegt dat het nooit geheimzinnig heeft gedaan over zijn werking, en dat alles netjes staat uitgelegd in zijn FAQ. Dat is inderdaad het geval, maar een blik op dezelfde pagina via web.archive.org, leert dat de tekst pas recent werd aangepast om explicieter te zijn.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business