Nieuws

Large Hadron Collider gaat opnieuw aan de slag

’s Werelds grootste deeltjesversneller gaat opnieuw op zoek naar de bouwstenen van het universum, na een rustpauze van meer dan twee jaar.

LHC

De Large Hadron Collider is ’s werelds grootste deeltjesversneller en tevens de grootste machine ooit door mensenhanden gebouwd. De deeltjesversneller is in essentie een grote buis die in een cirkel met een omtrek van 27 kilometer onder de grond in Zwitserland begraven ligt. Het enorme toestel, gebouwd door het CERN, heeft als missie om op zoek te gaan naar de bouwstenen van het universum. Door atomische deeltjes aan snelheden nabij de snelheid van het licht tegen elkaar te laten botsen en de resultaten te observeren hopen de wetenschappers theorieën uit de deeltjesfysica te bevestigen of te ontkrachten. De hoofdmissie van de LHC is de ontdekking van het Higgs Boson, een theoretisch elementair deeltje dat nog nooit geobserveerd werd.

Nobelprijs

Twee jaar geleden zorgde een botsing tussen twee deeltjes voor brokstukken waarin naar alle waarschijnlijkheid een Higgs Boson werd gedetecteerd. De resultaten leverden Belg François Englert nog een nobelprijs op. Na die belangrijke mijlpaal legde het CERN de LHC echter stil voor intussen 27 maanden. De reden: onderhoud en een flinke upgrade. Dankzij de upgrade kan de deeltjesversneller deeltjes tegen elkaar knallen met een energie tot 13 teraelectronvolts (TeV). Twee jaar geleden boekten onderzoekers al veelbelovende resultaten met een energie van acht TeV. Teraelectronvolt als energiemaat hoort waarschijnlijk niet tot je parate deeltjesfysicakennis, maar het volstaat om te weten dat het 27 maanden geleden al veel was.

Protonenbotsingen

Momenteel voert het CERN tests uit met de LHC. Protonen worden al sinds april terug tegen ongelooflijke snelheden op elkaar afgeschoten en de detectoren die moeten waarnemen wat er na zo’n botsing gebeurt worden gekalibreerd. Als alles goed gaat wordt de LHC vandaag nog operationeel, waarna de onderzoeksdata beginnen te stromen. In de komende maanden zal de LHC dan naar volledige kracht gebracht worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business