Apple lanceert nieuw watchOS met native apps

Apple lanceert op ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015 een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch. WatchOS 2 introduceert onder meer native apps.

apple-watch-time-travel

De Apple Watch krijgt een software-upgrade. De nieuwe versie van het Watch OS gaat voortaan door het leven als watchOS  2 en pakt uit met de ondersteuning voor native apps op het horloge.

Apple maakte het nieuws bekend tijdens de keynote aan het begin van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015, waar het ook OS X El Capitan en iOS 9 aan het publiek heeft voorgesteld. Bij de originele SDK hadden apps op het horloge ten alle tijden een verbinding nodig met de iPhone om te werken. Met het nieuwe watchOS en de nieuwe SDK kunnen apps native op de Apple Watch draaien.

Ontwikkelaars krijgen toegang tot de microfoon van het horloge en kunnen audio laten afspelen via de ingebouwde luidspreker. Het moet zelfs mogelijk worden om korte video’s op de watchface af te spelen. Specifiek voor fitnessapps wordt het mogelijk om HealthKit rechtstreeks op het horloge te raadplegen, zodat apps toegang kunnen krijgen tot real-time hartslagmetingen, de versnellingsmeter en de Taptic engine die haptische feedback geeft. Ook toegang tot HomeKit behoort voortaan tot de mogelijkheden.

App-ontwikkelaars kunnen in het nieuwe OS ook hun eigen Complications maken. Dat verwijst naar de opties om watchfaces te personaliseren met informatie naar keuze. Met de nieuwe functie Time Travel kan je vooruit reizen door de Complications om aankomende updates te bekijken. Verder introduceert watchOS 2 ook nieuwe watchfaces, waaronder een Fotoalbum-face en Timelapse-face, waarbij je een timelapse van verschillende plaatsen te zien krijgt over 24 uur, aangepast aan je lokale tijd.

De Apple Watch krijgt ook een speciale nightstand mode voor wanneer je hem ‘s nachts laat opladen. Het horloge toont dan de batterijlading en de tijd, en er zit ook een alarmfunctie in. Je kan voortaan meerdere kleuren gebruiken voor de Digital Touch-tekeningetjes, en e-mailtjes rechtstreeks vanaf de Apple Watch beantwoorden. Verder werd Siri op het horloge een beetje beter gemaakt, werd de Apple Pay-functionaliteit uitgebreid, en heeft ook de Maps-app op de smartwatch een welgekomen update gekregen.

De Apple Watch krijgt dus een flinke lading vernieuwingen en dat is ook nodig. Apple moet het OS aan een snel tempo verbeteren om de concurrentie van Googles Android Wear bij te houden. WatchOS 2 is onmiddellijk beschikbaar als developer preview en wordt officieel gelanceerd in de herfst. Voorlopig blijft het wel nog stil omtrent een lancering van de Apple Watch in België en Nederland. Dat is het echte nieuws waar we op zitten te wachten, maar Apple laat ons op onze honger zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business