Nieuws

Antwerpen gaat mensen volgen via gsm-signalen

De stad Antwerpen wil de gsm-signalen van alle mensen volgen, om zo de mensenstroom beter in kaart te brengen. Het werkt daarvoor samen met iMinds en Mobile Vikings.

Stadhuis Antwerpen

De stad Antwerpen wil dankzij gsm-signalen het aantal mensen in de stad analyseren. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag in de maandagkrant. Het project is een samenwerking tussen Stad Antwerpen, Mobile Vikings en iMinds en krijgt de projectnaam City of Things.

Betekent dit dat je in Antwerpen al je privacy kwijt bent? Absoluut niet. Het is de bedoeling dat er op drukke winkel- en verkeersassen en toeristische centra sensoren worden geplaatst die gsm-signalen opvangen wanneer iemand een mobiel toestel bij zich heeft. De sensoren meten enkel de aanwezigheid van een toestel, zonder extra gegevens te verzamelen.

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk, aldus burgemeester Bart De Wever aan Gazet van Antwerpen. “We zouden op de kop kunnen zeggen hoeveel mensen al de Sinksenfoor hebben bezocht. Of als er een evenement is, kunnen we exact meten of en wanneer de maximumcapaciteit wordt bereikt.” Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het waarschuwen van mensen wanneer ze naar parkings in de rand moeten zoeken wegens drukte in de stad door solden of een evenement.

Bart De Wever benadrukt aan Gazet Van Antwerpen dat privacy belangrijk blijft. “We pikken alleen het signaal op. We weten niet van wie de gsm is en garanderen totale anonimiteit.” Davor Meersman, hoofd van City of Things, bevestigt dat extra: “Er wordt niemand individueel gevolgd, we kennen de mensen ook niet achter die signalen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business