Nieuws

Proximus-router is stiekem multimediaserver

De b-box3- van Proximus is meer dan alleen een router. Dankzij twee usb-poorten tover je het ding om tot een hub voor netwerkopslag of zelfs een mediaserver.

De b-box3  is uitgerust met twee usb-poorten. Wie aan Proximus vraagt waar de dingen voor dienen, krijgt echter niet altijd een duidelijk antwoord. Dat getuigt onze lezer Ren de Vree, redacteur van het Waals Weekblad. “Als je Proximus vraagt wat je met de usb-poorten kan doen, dan krijg je het antwoord dat die poorten nog niet benut worden”, schrijft hij. De Vree nam het heft in eigen handen en ontdekte dat de poorten wel degelijk operationeel zijn.

Dat bevestigt Jan Margot, woordvoerder van Proximus. “De usb-poorten aanwezig in de b-box 3 zijn geschikt voor gegevensopslag. Tevens ondersteunt de router DLNA-toepassingen.” Dat wil zeggen dat je met de hulp van je Proximusrouter een externe harde schijf of usb-stick kan omtoveren tot netwerkopslag door de dingen in de router te steken. Handig wanneer je een gedeelde netwerkmap wil aanmaken die ten allen tijde door al je toestellen toegankelijk is.

Multimediacenter

Dankzij de DLNA-functionaliteit kan je nog meer uit je router en harde schijf halen. De DLNA-standaard dient om multimedia te delen met andere toestellen en wordt ondersteund door onder andere een heleboel smart-tv’s. Zo kan je dus in theorie een schijf met films op delen met afspeelapparaten op je netwerk.

Zelf konden we de usb-functie van de b-box3 nog niet testen. Ben jij Proximusklant en in het bezit van zo’n router, laat ons dan zeker je bevindingen weten in de commentaren hieronder. De usb-opslag moet toegankelijk zijn via respectievelijk 192.168.1.1/Disk_a1 en Disk_b1. Ben je Proximusklant maar heb je geen b-box3? Dan kan je altijd contact opnemen met Proximus voor een upgrade.

Ook je Telenet-router is voorzien van een usb-poort en ook daarmee kan je opslag aan het netwerk hangen. De b-box3 heeft een poort voor- en achteraan, de router van Telenet enkel achteraan.

dlnaontspanningpraktischproximusrouterserver

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN