Nieuws

Nieuwe batterij gebruikt licht als energiebron

Indiase wetenschappers zijn erin geslaagd een accu te maken die zichzelf kan opladen met behulp van licht.

Klassieke lithium-ionbatterijen kunnen oververhitten en in brand vliegen wanneer ze beschadigd zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat de anode, de negatieve kant van de batterij, gemaakt is uit onstabiel materiaal. Een groep wetenschappers uit India heeft dit probleem opgelost door gebruik te maken van een titaniumnitride-fotoanode, welke zeer stabiel en dus veel veiliger is.[related_article id=”160903″]

Ook is de titaniumnitride-anode lichtgevoelig, wat de batterij in staat stelt zichzelf op te laden met behulp van licht. In tegenstelling tot zonnecellen, is de accu in staat de energie op te slaan, wat een oneindige reeks aan mogelijkheden biedt.

De accu heeft een capaciteit van 77,8 mAh per gram wanneer er met licht op geschenen wordt. Dit licht hoeft trouwens geen zonlicht te zijn, ook met kunstmatig licht kan de batterij zichzelf opladen. Bij normaal kamerlicht laadt de batterij zichzelf op in slechts 30 seconden. Deze tests zijn echter alleen nog maar op een prototype uitgevoerd, welke nog niet veel energie kan opslaan. Uit de tests bleek wel dat de accu in staat is een led aan te sturen.

Momenteel is het onderzoek nog in een vroeg stadium, waardoor het moeilijk te zeggen is wanneer dergelijke accu’s commercieel inzetbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business