google-datacenter

Google breidt zijn Belgische site in Saint-Ghislain, bij Bergen, uit met een tweede datacenter om zich beter te wapenen tegen de exponentiële groei aan data.

Advertentie

 

Google heeft vandaag zijn tweede Belgische datacenter geopend op zijn beveiligde site in Saint-Ghislain, bij Bergen. Het gaat om de uitbreiding van een bestaande infrastructuur en een investering ter waarde van 300 miljoen euro.

Het datacenter in Bergen is erg belangrijk voor Google. Het is er één van amper 13 datacenters die het bedrijf wereldwijd in dienst heeft. Alle diensten die de internetreus in Europa aanbiedt, zoals de Google-zoekmachine, e-maildienst Gmail en videosite Youtube, draaien er gedeeltelijk. Hoeveel computerkracht het Belgische datacenter ongeveer huisvest, heeft Google nog niet willen prijsgeven.

Na de initiële opening van de site in 2010, kondigde Google in 2013 een tweede fase aan waarin het datacenter zou worden uitgebreid om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar de diensten van het bedrijf. Dat is nodig want de hoeveelheid data die moet worden verwerkt, stijgt exponentieel. Sinds de oprichting van Google eind jaren negentig is het aantal internetgebruikers met 1.200 procent toegenomen. Het aantal verscheepte smartphones per kwartaal steeg met 800 procent sinds de lancering van de eerste Androidtelefoon in 2008.

Google was al van in het begin voorzien op een uitbreiding van het datacenter, zowel qua ruimte als nutsvoorzieningen. Zo is de installatie die koelwater uit het nabijgelegen kanaal zuivert krachtig genoeg om ook de uitbreiding erbij te nemen. Het datacenter in Saint-Ghislain was trouwens het eerste datacenter van Google dat volledig op een groene manier gekoeld wordt via een geavanceerd koelsysteem op basis van verdamping, in plaats van airconditioning.

De uitbreiding is ook goed voor de lokale – en bij uitbreiding de Belgische – economie. Google stelt 300 mensen te werk in zijn datacenter, maar sinds de start van de bouw in 2007 is het datacenter (indirect) goed voor gemiddeld 1.500 jobs per jaar, zo blijkt uit onderzoek van Copenhagen Economics. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat het datacenter van Google al 900 miljoen euro bijdroeg aan de Belgische economie.

Of het datacenter in een volgende fase nog verder zal worden uitgebreid, wilde Google niet meteen kwijt. De site in Saint-Ghislain lijkt alleszins ruim genoeg om verdere expansie in de toekomst mogelijk te maken.