Nieuws

Europese satelliet richt ogen op aarde

De succesvolle lancering van Sentinel 2 is een feit. De Europese Sentinel-satellieten moeten onze kwetsbare planeet in het oog houden.

vega

Afgelopen nacht vertrok de 1,1 ton wegende Sentinel-2A-satelliet naar een baan om de Aarde. De satelliet, die deel uitmaakt van een op en top Europees project, verliet onze planeet bovenop een kleine maar verrassend snelle Vega-raket. De lancering vond net zoals de meeste Europese lanceringen plaats in Frans Guiana in Zuid Amerika.

[related_article id=”160903″]

Sentinel-2A is een deel van de Copernicus-constellatie. Met Copernicus wil de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Europese burgers voorzien van data over de gezondheid van onze planeet. Sentinel-2A heeft gesofisticeerde camera-apparatuur aan boord om zo vooral de kleur van de aarde in kaart te brengen. De kunstmaan scant het oppervlak in stroken van 290 km breed. In samenwerking met een zustersatelliet die nog gelanceerd moet worden zal er zo iedere vijf dagen een nieuw totaalplaatje van de aarde klaar zijn. Al die data wordt verzameld, zodat wetenschappers de evolutie van vegetatie ten gevolge van klimaatverandering en andere menselijke oorzaken kunnen opvolgen.

Sentinel werd door Vega in een polaire zonsynchrone baan om de aarde gedeponeerd. Dat wil zeggen dat de satelliet telkens op hetzelfde tijdstip boven dezelfde plaats op de grond passeert, wat op zijn beurt voor een consistente belichting zorgt: ideaal gezien de missie van het toestel. De baan bevind zich op zo’n 700 km hoogte.

De rauwe data die de satelliet produceert wordt gratis ter beschikking gesteld voor iedereen die er mee aan de slag wil. Die data is vandaag ook al ter beschikking, mede met dank aan de kleine Proba V. Die satelliet werd twee jaar geleden gelanceerd in anticipatie van het Sentinel-project, en is van Belgische makelij.

In totaal zal ESA 14 Sentinel-satellieten lanceren. Sentinel-1A zweeft al sinds vorig jaar boven onze hoofden en houd zich bezig met het verzamelen van radardata. Sentinel-2B moet in het midden van volgend jaar zijn broertjes gaan vervoegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business