Nieuws

NSA had het gemunt op populaire antivirussoftware

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en hun Britse collega's van GCHQ hebben getracht verschillende antiviruspakketten te kraken.

antivirus

Amerikaanse en Britse overheden zijn niet alleen geïnteresseerd in je telefoongesprekken. Ze hebben ook interesse in het kraken van je antivirussoftware.

Uit een citaat van nieuwe gelekte documenten van voormalig NSA-werknemer Edward Snowden blijkt volgens The Intercept dat zowel de NSA als het Britse GCHQ populaire antivirussoftware hebben gekraakt. Op deze manier konden de geheime diensten gebruik maken van bugs, het internet monitoren en op de hoogte blijven van de laatste kwetsbaarheden en malware.

Een naam die maar terug bleef komen was die van Kaspersky. De Britten hadden blijkbaar moeite met het kraken van Kaspersky’s software en vroegen een bevelschrift aan in 2008 om de technologie te kunnen reverse-engineeren. Dit bevelschrift hadden ze nodig omdat het reverse-engineeren van dergelijke software vaak verboden is door licenties of zelfs wetten.

“Het is onduidelijk wat GCHQ bereikt heeft met zijn analyse van Kaspersky’s software, maar GCHQ heeft meermaals op deze manier gezocht naar kwetsbare plekken”, aldus The Intercept. “In plaats van deze te rapporteren aan het bedrijf hebben ze de kwetsbaarheden opgespaard en gebruikt om te hacken”.

Ook de NSA had interesse in Kaspersky, maar dat niet alleen. Uit een gelekte presentatie slide getiteld ‘Meer doelwitten!’ wordt gesproken over Bit-Defender, F-Secure, Avast, AG en Avira. Kaspersky bleef echter een doorn in het oog van de NSA omdat het nogal eens malware ontdekte dat gelinkt kon worden aan de Amerikanen.

Eerder deze maand nog kwam Kaspersky met het bericht dat het gehackt was, waarschijnlijk door een overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business