Nieuws

Elastische inkt maakt slimme kleding mogelijk

Japanse onderzoekers perfectioneerden een elastische maar geleidende inkt, waarmee fabrikanten kleding kunnen uitrusten met comfortabele sensoren.

[related_article id=”160903″]Elektronica kan vandaag al geprint worden. Denk maar aan transistors, leds en zelfs zonnepanelen. Huidige printtechnieken zijn echter bestemd voor rigide oppervlakken. Kledij valt daarmee uit de boot, omdat ingewerkte elektronica elastisch en plooibaar moet zijn.

Er bestaan technieken om plooibare maar geleidende inkt op bijvoorbeeld een t-shirt te printen, maar die zijn ingewikkeld en bijgevolg ook duur. Professor Takao Someya van de universiteit van Tokyo ontwikkelde samen met zijn team een proces waarbij sterk geleidende maar toch plooibare en elastische inkt in één keer op textiel kan geprint worden. De stof kan tot drie keer zijn oorspronkelijke lengte uitgetrokken worden, zonder dat de inkt zijn eigenschappen verliest.

De substantie die de Japanners ontwikkelden bestaat onder andere uit zilveren vlokje en een organisch oplosmiddel. Het team testte hun uitvinding door de inkt in een uitrekbare armband te verwerken. Die armband spant rond je spieren en kan zo je spierpotentieel meten.

Met de uitvinding worden comfortabele wearables mogelijk. Denk daarbij aan sport-tshirts die bijvoorbeeld je hartslag meten. Allerlei sensoren kunnen zo in kleding verwerkt worden, zonder dat je daar als drager last van ondervindt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business