Nieuws

MedTech Flanders blaast biomedische industrie nieuw leven in

Negentien Vlaamse bedrijven bundelen hun krachten om de medische technologie in Vlaanderen tot een nieuw hoogtepunt te brengen.

Wereldwijd heeft de biomedische markt een omzet van zo’n 350 miljard dollar. Hierin speelt Vlaanderen echter slechts een beperkte rol. MedTech Flanders wilt het tij doen keren. Door Vlaamse bedrijven aan te moedigen samen te werken en te innoveren, hopen ze een belangrijke speler in de sector te worden.

“We hebben in Vlaanderen heel wat toponderzoekers die medische spitstechnologie ontwikkelen. Daarnaast beschikken we over een aantal gereputeerde ziekenhuizen die vragende partij zijn om die innovaties in hun praktijk toe te passen.” Vertelt Roger Lemmens, directeur van iMinds Health en één van de coördinators van MedTech Flanders. “De stap tussen onderzoek enerzijds en commercialisatie en implementatie van producten anderzijds, blijkt in de praktijk echter groot.”

Ondanks de complexiteit van de gezondheidszorg slagen zowel gevestigde bedrijven als starters er steeds beter in hun innovaties tot bij de patiënt te brengen. “Toch is er in Vlaanderen, omwille van de uitstekende gezondheidszorg en de excellente onderzoekers nog veel potentieel om de sector verder uit te bouwen.” Stelt Karin Scheerlinck, voorzitter van de raad van bestuur van MedTech Flanders.

Drie pijlers

MedTech Flanders probeert op drie niveaus de biomedische industrie in Vlaanderen aan te zwengelen. In de eerste plaats wilt het de groei van bestaande bedrijven ondersteunen. Ook wilt het nieuwe activiteiten opstarten door artsen, technologie-experts en ondernemers samen te brengen. Als laatste wilt MedTech ervoor zorgen dat de technologie ook effectief tot bij de patiënten komt.

Ambitie komen de initiatiefnemers in elk geval niet te kort. Ze willen namelijk op vijf jaar tijd de productie en export van Vlaamse medische spitstechnologie verdubbelen. “Uiteraard juicht de Vlaamse overheid dit soort initiatieven toe.” Zeggen Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

“Als MedTech Flanders haar doelstellingen behaalt, heeft iedereen daar immers baat bij. Er is niet alleen de belangrijke economische groei in een sector die de volgende jaren alleen maar aan belang zal toenemen, daarnaast kan MedTech Flanders ons ook helpen om door technologische innovatie in een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg te blijven voorzien.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business