Nieuws

Samsungs eigen besturingssysteem leeft

Na vele tegenslagen en gewijzigde plannen verscheen in januari de eerste smartphone die werkt op Tizen. Binnenkort volgen vele andere toestellen, van wearables tot auto’s.

Net als Android is Tizen gebaseerd op het open source-principe. Apps die hierop draaien, zouden compatibel moeten zijn met Android en vice versa. Het besturingssysteem zou bovendien geschikt zijn voor alle mogelijke toestellen: auto’s, smartwatches, telefoons en tv-toestellen.

Het opzet van Samsungs Tizen was lichtjes megalomaan: de concurrentie aangaan met iOS en Android. Het wist de steun te vergaren van Huawei, Panasonic en Intel, maar het besturingssysteem kwam er nooit aan en leek een stille dood te sterven. Tot Samsung besliste dat hun Android-alternatief beter geschikt zou zijn voor opkomende markten waar consumenten zoeken naar goedkope oplossingen.

Overtijd
In januari kwam zo de Z1 uit in Indië en Bangladesh, het eerste toestel dat draaide op Tizen. Het kostte 100 dollar en was uitermate geschikt voor mensen die hun eerste smartphone wilden kopen en het kapitaal niet bezaten voor een high end-toestel.

Tizen is nu ook al een tijdje beschikbaar voor wearables als de Samsung Gear S en de Gear 2. Bovendien zou elke Samsung Smart TV tegen eind 2015 op Tizen moeten werken.

Het nieuwe besturingssysteem hoort bij de tactiek van Samsung om hun mobiele afdeling te vernieuwen. In het eerste kwartaal van dit jaar verloor het namelijk 7 procent marktaandeel ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij deze tactiek hoort ook het verminderen van het aantal beschikbare modellen.

De belangrijkste concurrenten van Samsung zijn namelijk niet zozeer de giganten van Apple, maar eerder de rijzende sterren uit de eigen streek: Huawei en Xiaomi. Door zich met Tizen op de lageprijstoestellen te richten, hoopt het daar een nieuwe markt aan te boren.

Tizen in het westen?
Tizen zou binnenkort ook bij ons beschikbaar worden, al is het nog niet meteen duidelijk op welke toestellen en tegen welke prijs. De laatste geruchten doen vermoeden dat Samsung zich bij ons ook zou wagen aan Tizen op duurdere toestellen. Het valt af te wachten hoe happig de consument is op een nieuw besturingssysteem.

Androidhuaweiintelmobielsamsungtizenxiaomiz1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN